Rómából segítik a szolnoki kosarasokat
19
Mar
2018
Rómából segítik a szolnoki kosarasokat
2018. március 19.  |  12:20
A Szolnoki Sportcentrum négy tehetséges kosarasa több napot tölthetett el a Stellazzurra római kosárlabda akadémiáján. A neves utánpótlásképző klub edzői nem csupán a csapatedzéseken nézték meg a szolnoki fiatalokat, hanem egyénileg is felmérték őket, s szakmai tanácsokkal, egyénre szabott edzéstervekkel a tarsolyukban engedték őket haza.

A fiatalok Pór Péterrel, az akadémiai minősítésre idén pályázó Szolnoki Sportiskola fiú kosarasainak szakmai igazgatójával voltak az olasz fővárosban.

- A római akadémiával kötött megállapodásunknak része az is, hogy a legtehetségesebb játékosainkkal külön is foglalkoznak az Európa egyik legjobb akadémiájaként ismert Stellazzurra edzői – mondta Pór Péter. – Nem ez az első találkozásunk, már negyedik alkalommal sikerült kivinnünk gyerekeket a különböző korosztályokból. Minden kiutazásunkon egy-két edző szakmai továbbképzésen vehetett részt. Ősszel a római akadémia szakemberei tartottak edzéseket nálunk, a közös szakmai programunk keretein belül.

A szolnoki fiatalok a római út során több csapatfoglalkozáson személyesen is megtapasztalhatták azt az irambéli különbséget, melyet már edzésen is megkövetelnek Európa élvonalában.

- Azt tapasztaltam, hogy a játékosaink koncentráltságát javította, hogy az edzéseken az angol volt a kommunikáció nyelve. Így ugyanis maximálisan figyelniük kellett, hogy megértsék a feladatokat és pontosan végre tudják hajtani.  Hiszek abban, hogy ez a környezetváltozás segíti a fejlődésüket, hiszen láthatták, hogy a különbségnek csak egy része rejlik a tehetségben. A kemény munka, a koncentráció és a fegyelem nem varázslat, tanulható!

A szolnokiak nem csupán a személyes találkozásokkor működnek együtt a rómaiakkal. Többek között a Stellazzurra szakmai javaslatára működtetnek egy tehetségcsoportot, ahol kiemelten foglalkoznak a Sportiskola legügyesebb gyerekeivel. Ez a csoport már a szezon kezdete óta létezik, s ennek fontosságára a híres szerb utánpótlásklubnál, a Mega Bemax akadémiájánál töltött napok csak ráerősítettek. Mint azt Pór Péter mondta, nem véletlenül keresték fel szolnoki vezetők a neves utánpótlásközpontot, szerették volna egységesíteni a tapasztalatokat. Mivel a szerbeknél is külön foglalkoznak a tehetségekkel, azt vallják ők is, hogy ez a jó út, így az olaszoknál és a szerbeknél látottakat is tudják kamatoztatni a szolnoki tehetségcsoportnál.

Pór Péter hozzátette: valamennyi kosarasnak hatalmas szakmai segítség az a tény, hogy az olaszok nem csupán tanácsokkal látják el őket, hanem évente többször személyesen is bekapcsolódnak a szolnoki utánpótlásképzésbe.

- Legjobbjaink pedig egy szezon során akár többször is megfordulhatnak a római akadémián, s olyan kapuk nyílhatnak meg előttük, amiről csak álmodhat a legtöbb ifjú magyar kosaras.

Tavasszal jönnek még az olasz edzők Szolnokra, ahol többek között személyesen is ellenőrzik a Rómában járt fiatalok fejlődését, valamint a többi szolnoki kosaras munkáját is segítik.

Vármegyei szövetségek