Két hely a magyar csapatoknak a FIBA Europe Cupban, marad az öt légiós
14
Mar
2018
Két hely a magyar csapatoknak a FIBA Europe Cupban, marad az öt légiós
2018. március 14.  |  10:50
Múlt hét kedden délelőtt 11 órától a Danubius Hotel Arenában tartott értekezletet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a férfi A csoportos csapatok számára, amelyen a sportág helyzetének értékelése mellett több, a 2018/19-es versenykiírást érintő kérdésben is döntöttek a klubok.

Az eseményt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy az elmúlt nyolc esztendő eredményei önmagukért beszélnek. Több stabil lábakon álló csapat van, ez pedig a bajnokság színvonalának, kiegyensúlyozottságnak és a nemzetközi szereplésnek is jót tesz. Az elnök kiemelte, hogy a látvány-csapatsportágak szövetségei szerint átlátható az MKOSZ, a munka pedig magas színvonalú. Rendszeresek a szövetségek közötti megbeszélések, az MKOSZ pedig mindig meghatározó ezeken a találkozókon, fontos szerepe van a sportági stratégiák kialakításában. A klubokban rend van, a munka kiszámítható és normális, és annak köszönhető a női és férfi válogatottak kitűnő szereplése, hogy ennek hátterét megteremtik a csapatok.

Az utánpótlás és a felnőtt válogatottak szereplése a kosárlabda esetében javul, míg máshol stagnál vagy romlik, a találkozókat megtöltött csarnokok előtt játsszák az együttesek, ez pedig annak köszönhető, hogy ebben a sportágban előbb lett rendbe téve az utánpótlás és a bajnokság rendszere, mint a többi csapatsportban.

Az elnök köszönetet mondott az értekezleten is jelenlévő szövetségi kapitányoknak, Székely Norbertnek és Ivkovics Sztojannak, mert csapataikkal bizonyították, hogy jó az út, amin elindult a sportág, és érdemes beleölni a munkát, mert megvan az eredménye. Szalay Ferenc hozzátette, hogy mindkét válogatott fiatalít, a tehetséges játékosok már most is szerepet kapnak a nőknél és a férfiaknál is. Szóba került az utánpótlás is, amely szorosan kapcsolódik a felnőtt bajnoksághoz. Megvolt az akadémiai audit, amelyen tíz klub auditálta magát, és június elejéig még hatnak van lehetősége arra, hogy teljesítsék az akadémiai elvárásokat. A kiválasztott utánpótlásműhelyek esetében a minőség volt a meghatározó, komoly feltételeknek kellett megfelelni, és fontos, hogy egyik akadémia sem fontosabb a másiknál, nem egy letéteményese van a rendszernek.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára folytatta a beszámolót, és elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint a következő idénytől kezdve minden csarnokból lesz online élő közvetítés, amely mindenki számára elérhető lesz.

A főtitkár a nemzetközi szerepléssel kapcsolatban kiemelte, hogy következő idényre a FIBA szabályozza a FIBA Europe Cupban induló együttesek létszámát: Magyarországot egy csapat képviselheti a Bajnokok Ligájában, kettő pedig a FIBA Europe Cupban, és a bajnokság alsó harmadában végző gárdák nem indulhatnak egyik sorozatban sem. A BL-indulást jelentő helyet, ahogy eddig is, a bajnok fogja megkapni, az ezüst- és a bronzérmes pedig a második számú FIBA-sorozatba kap belépőt. Fontos előírás, hogy a következő szezonban 1500 férőhelyes csarnokokban lehet csak nemzetközi kupamérkőzést rendezni, 2019/20-tól kezdve pedig minimum 2000 fő befogadására alkalmas helyszínen játszhatnak a klubok az európai kupaporondon.

A következő szezonra vonatkozón több megoldás is felmerült a bajnokság és a kupa lebonyolításával kapcsolatban, de a klubok megállapodása alapján marad a nyolccsapatos kupadöntő a jelenlegi rendszerben, marad a középszakasz, nem lesz létszámnövelés a csapatok tekintetében, továbbra sem lesz kötelező egy fiatal játékosnak mindig a pályán lennie, és nem változik a légióskorlát sem a jelenlegi 5-ről.

Vármegyei szövetségek