Leány junior döntő: A Vasas és a Pécs már az elődöntőben
08
Mar
2018
Leány junior döntő: A Vasas és a Pécs már az elődöntőben
2018. március 8.  |  23:10


Ma reggel, a miskolci Generali Arenában elkezdődött az idei leány junior bajnokság döntője.

Az A csoportban egy-egy mérkőzést játszott mind a négy gárda.

A Csata DSE a torna egyik, ha nem a legnagyobb favoritja, és ennek megfelelően is kezdtek a fővárosiak. Az első percekben kiválóan tartotta magát a Széchenyi KA, és alapvetően a mérkőzés egészére elmondható volt, hogy a több sérülttel is rendelkező győriek minden tőlük telhetőt megtettek a 19 pontig jutó Biczó vezetésével. Az első és a harmadik negyed második felében azonban jóval eredményesebben kosárlabdázott Tursics Krisztián csapata, és a 22 pontos Horváth vezetésével 45 pontos győzelmet aratott végül (104-59). Azt is hozzá kell tenni, hogy komoly csapatmunkát végzett a Csata, melynek kilenc játékosa is elérte a 10 VAL-t.

A kvartett másik összecsapásán a házigazdák a Kecskemét ellen léptek pályára, és nagyon agresszív védekezésüknek köszönhetően 10 ponttal nyerték az első negyedet (17-7). A második felvonásban még tovább nőtt a két együttes közötti differencia, a 20 pontot is elérte, és a félidőben is 19 egység volt a különbség a DVTK Akadémia javára (37-18). A fordulást követően nem nagyon változott a különbség, és bár a negyedik negyed legvégén visszaküzdötte magát 10 ponton belülre a Kecskemét, nem veszélyeztette a 11 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát jegyző Kiss és a 15 pontig jutó Halász vezette miskolciak sikerét (63-54).

Eredmények az A csoport első játéknapjáról

Csata DSE - Széchenyi KA   104-59
DVTK Akadémia - Kecskeméti KC   63-54


A B csoportban két-két találkozón lépett pályára a négy együttes, így tisztább a kép a csoportmeccsek második napja előtt.

A nap és a torna első összecsapását játszotta egymással a PEAC-KA Pécs és a BEAC-Újbuda KA. A mecsekaljai gárda a második negyed közepén 10 pont fölötti előnyt alakított ki magának, 12 pontos félidei előnyük pedig 16-ra nőtt 30 perc játék után. A fővárosiak megpróbáltak visszakapaszkodni, de nem tudták igazán szorossá tenni a nagyon hatékonyan és sokoldalúan kosarazó Wentzel (16 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) és a 21 pontos Radonjic vezette Pécs elleni derbit (83-72). 

A második ütközetet a Csata melletti másik nagy esélyes, a Vasas vívta a Sopronnal, és itt még kevesebb kétség merült fel a győztes kiléte felöl, hiszen a második negyed elején már 41-4 volt az állás - csak a különbség volt a kérdés, ami 67 pont lett a végére (108-41) leginkább a 15 perc alatt 21 pontig és 6 pattanóig jutó Dombai Rékának köszönhetően, de ahogy a Csatánál, úgy a Vasasnál is többen nagyon hasznos produkciót nyújtottak.

Este a Pécs és a Sopron sorsdöntő ütközetet vívott, hiszen egy pécsi győzelemmel borítékolható volt, hogy el is dől egy nap után a két elődöntős kiléte. Az elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, de az első negyed második és a második felvonás első felében 20 pont közelébe növelte előnyét a Pécs, amely ezzel végleg le is szakította magáról ellenfelét. A hátralévő időben hol e határ fölött, hol ez alatt volt a mecsekaljaiak előnye, de jelentősen nem változott, és végül az ihletett formában játszó, 26 pontig és 9 pattanóig jutó Radonjic vezetésével magabiztosan hozta a mérkőzést Hartung Anita együttese (83-62). 

A Vasas és a BEAC-Újbuda KA találkozója zárta a napot, amelyen ugyan gyorsan 10 pontos előnyt szerzett a pasaréti alakulat, de fővárosi riválisa nagyon jól tartotta magát a nyitó felvonás további részében, és mindössze öt pont volt a különbség egy negyedet követően (17-22). 26-21-es Vasas-vezetés után dőlt el a mérkőzés, amikor egy 23-2-vel zárta le a félidőt a piros-kék együttes (23-49). A fordulás után a BEAC jól tartotta magát, de a harmadik játékrész végén a Vasas újfent átrohant ellenfelén (36-73), és a végén 47 pont lett a távolság a két gárda között (49-96). A győztes legjobbja a 12 pontja mellett 7 pattanót és 5 szerzett labdát is jegyző Tóth Orsolya volt.

Eredmények a B csoport első játéknapjáról

PEAC - Kosárlabda Akadémia Pécs - BEAC-Újbuda KA/A   83-72
Vasas Akadémia/A - Soproni Darazsak Akadémia   108-41
PEAC - Kosárlabda Akadémia Pécs - Soproni Darazsak Akadémia   83-62
BEAC-Újbuda KA/A - Vasas Akadémia/A   49-96 

Ezekkel az eredményekkel az már el is dőlt, hogy a Vasas Akadémia mellett a PEAC-KA Pécs jutott az elődöntőbe, míg a másik két együttes szombaton az 5-8. helyért küzdhet majd a keresztjátékon. Hogy pontosan ki melyik pozícióban zárja a csoportot, az holnap délután derül ki.

Vármegyei szövetségek