Egyetemi bajnokság: Először nyert a DMSE, először kapott ki a Nyíregyháza
03
Mar
2018
Egyetemi bajnokság: Először nyert a DMSE, először kapott ki a Nyíregyháza
2018. március 3.  |  09:20
A hét a nagy sorozatok megszakadásának hete volt a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi keleti csoportjában. Az éllovas Nyíregyháza elszenvedte első vereségét, a nyeretlen DMSE viszont először győzött. A nyugati csoportban a Szombathely a hajrában kerekedett a BME csapata fölé, a SMAFC, a PTE-PEAC és a TFSE is fölényes győzelmet aratott. A héten nem termett babér a vendég csapatoknak, minden találkozó a hazai csapat sikerével zárult.


NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK


Keleti csoport

Közgáz SC és DSK - Nyíregyházi ESE 85-78 (17-21, 24-17, 20-20, 24-20)
Budapest, Kinizsi u., 40 néző. V.: Lövei, Nagy-Pál.

Közgáz: Vörös 7/3, VÁGVÖLGYI 18/9, Pálházi 7/3, SZATMÁRI 2, NAGY SZ. 11/6. Csere: SZALAY 2, Debreceni G. 1, HORVÁTH M. 9/9, BEA 26, Csányi, Harsányi 2. Edző: Vladár Csaba.

Nyíregyháza: BUS 7, CZURA 23/12, VIDA 11/9, OLÁH Z. 16/3, Gáspár 9/3. Cs.: KOVÁCS Z. 7/3, Horváth B. 5. Mb. edző: Oláh Zoltán.

12-2-es "repülőrajtot" vett a Közgáz, majd Bus Iván ügyes szervezőjátékára és Vida Zoltán tripláira építve egy szédületes 19-3-mal fordítottak a vendégek. A folytatásban a láthatóan összeszokottabb Nyíregyháza tartotta előnyét, a Közgázt két cserejátékosa, Horváth Márton tripláival, Bea Gergely pedig ügyes közeli kosaraival tartotta versenyben. A félidő hajrájában Vágvölgyi Ádám lépett elő vezérré hazai oldalon, triplájára, majd duplájára építve egy 10-3-mal fordított a Közgáz.

A második félidő elején "eleredt a triplaeső", Vágvölgyi, Czura Attila, majd Nagy Szabolcs is betalált távolról. Oláh "vette vállaira" a Nyíregyházát, Vida pedig egy triplával támogatta, 7-0-lal fordítottak a vendégek. A szakasz hajrájában a nyíregyházi játékmester, Bus Iván térdét fájlalva lebicegett, a szakasz végén újra a Bea-Horváth kettős lépett elő hazai részről, és a fordulatos szakasz végén ugyanúgy 3-mal a Közgáz, mint félidőben.

A záró etapban érvényre jutott a Közgáz hosszabb kispadja, Szalay Ákos remekül szervezte a hazai együttes játékát, Szatmári Barnabás védekezésben stabilitást adott a vendéglátóknak, s fontos támadó pattanókat szerzett, Bea tarthatatlan volt, s újra villant triplával Nagy és Vágvölgyi. A vendégek a center, Gáspár Balázs, valamint Vida és a cserepadról hasznosan játszva beszálló Kovács Zoltán révén bravúros triplákkal versenyben maradtak, de végül egy remek, fordulatos meccsen a hosszabb kispaddal rendelkező Közgáz kerekedett felül.

Vladár Csaba: - Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült a Nyíregyházát, és elvettük a veretlenségét. Mindenki nagyot küzdött, de bár nem szoktam ilyet csinálni, mégis ki kell emelnem valakit, méghozzá Bea Gerit, aki amellett, hogy eredményes volt, sok lepattanót is szerzett, nyerőemberré lépett elő.

Oláh Zoltán: - Gratulálok a Közgáznak, a játékvezetők alkalmatlanok voltak.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_553


Debreceni Medikus SE - NKE SE 78-48 (24-14, 18-18, 21-6, 15-10)
Debrecen, DOTE Csarnok, 10 néző. V.: Hegedűs, Kokas.

DMSE: NEMES 14, PROKAJ 12, Bujdosó 13/3, VESZPRÉMY 11, Kovách 2. Csere: Papp, Velkey 3/3, URBÁN 13/3, Cseh, Mászlé 10. Edző: Kovács István, Dóra Márton.

NKE SE: Laczó 9/9, Csaba 5/3, Zsámár 7/3, SOLYMOSI 12/3, Soós 5. Csere: Tasnádi, Kalo 8/6, Polyák, Marton 2. Edző: Szekeres Dávid.

A keleti csoport alsóházi rangadóján előzetesen szoros mérkőzésre volt kilátás. Az ősszel Budapesten született 1 pontos NKE győzelem után a hazaiakat a visszavágás fűtötte, a vendégeket pedig az újabb győzelem reménye tartotta lázban. Az első negyedben sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyed végére a hazaiaknak sikerült 10 pontos előnyre szert tenniük. A debreceniek elsősorban betörésekből voltak eredményesek, míg a vendégek távoli dobásaikkal tudtak látótávolságon belül maradni. A második játékrészben a játék képe jelentősen nem változott, a félidőben 10 pontos DMSE előnnyel mentek pihenőre a felek.

A harmadik felvonásban aztán egy pillanat alatt megváltozott a mérkőzés képe, a negyed utolsó öt percében mindössze két pontot dobtak a vendégek, így a hazaiak egy nagy rohammal eldöntötték a mérkőzést. Az utolsó 10 percben már szinte csak a cserék jutottak szóhoz, a debreceniek növelni tudták a különbséget, így a végén a vártnál jóval nagyobb arányú győzelmet szereztek. A  hazaiaknál több kiváló egyéni teljesítmény született, közöttük is kiemelkedett Nemes Dániel (14 pont, 6 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Prokaj (12 pont 9 lepattanó, 5 kiharcolt fault), Veszprémy 11 pont, 9 lepattanó, 4 szerzett labda), valamint Urbán (13 pont, 6 lepattanó 3 szerzett labda). A vendégeknél Solymosi Tamás (12 pont, 8 lepattanó), valamint Laczó Levente (9/9 pont, 3 lepattanó) emelhető ki.

Kovács István: - Kiváló játékkal, extrán védekezve nyertünk. Gratulálok a fiúknak a hozzáállásukhoz, megérdemeltük ezt a sikert.

Szekeres Dávid: - Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelt győzelmet arattak. Remélem, hogy a szezon hátralévő részében fel tudunk majd pörögni, és még gyorsabb játékot tudunk majd játszani.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_554 


Miskolci Egyetem - ELTE BEAC 118-62 (30-20, 29-10, 29-11, 30-21)
Miskolc, Körcsarnok, 50 néző. V.: Lónáth L., Sörlei A.

Miskolci Egyetem: TAKÁCS 20/6, Piukovics 8/6, SZEPESI 32/27, KOPASZ 20/6, LIPPAI  19. Csere: HOMOKI 8, Varga 6, Orliczki Már. 3/3, Jurányi 2. Edző: Drahos Gábor.

ELTE BEAC: GYURCSÁNYI 30/9, Koncz 7, Somosi 6, Mayer 4, Molnár 13. Csere: Kondé 2. Edző: Varga Zsolt.

Húsz perccel a feldobás előtt, de már átöltözve érkezett meg a fővárosi csapat a Körcsarnokba, így természetesen pár perccel később kezdődött a találkozó. A hazaiak nem bízták a véletlenre a nyitányt, három sikeres triplával megadták a mérkőzés alaphangját. A második negyedtől fokozatosan húzott el fővárosi riválisától a miskolci együttes, amely a 9 hárompontost beemelő Szepesi Szabolcs, valamint a 20 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát elérő Takács Dániel és a szintén dupla-duplával záró Kopasz Márton (20 pont, 12 lepattanó) vezérletével nagy különbségű, megérdemelt győzelmet aratott. A vendégektől Gyurcsányi Péter jeleskedett, de gyakran magára maradt a kosárszerzésben.

Drahos Gábor: - Két-három hibát leszámítva kellően élesen kezdtük a nyitó negyedet, majd a folytatásban is tartottuk azt a sebességet, ami fokozatosan elfárasztotta a fővárosi csapatot. Jó dobóformánkat sok megelőző munka alakította ki, ami örömteli. Gratulálok a fiúknak, és sok sikert kívánok ellenfelünknek.

Varga Zsolt: - A sok sérült miatt elég kevesen tudtunk eljönni, a rossz idő miatt megkésve érkeztünk. A kezdésnél még tartottuk magunkat, majd kijött a különbség a két keret között. Megérdemelten nyert a miskolci csapat, gratulálok nekik.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_555

 

Nyugati csoport

SzoESE - BME-MAFC 78-70 (14-15, 24-16, 18-16, 22-13)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 50 néző. V.: Dr. Lipics L.; Sabáli L.

SzoESE: TÓTH D. 11/6, KOVÁCS B. 24/3, MÉSZÁROS M. 17/9, Földesi M. 8/6, Karagity M. 10. Csere: Czukor B. 3/3; Vicze K. 5; Kerekes G. Edző: Kéri Péter, Laki Ádám.

BME-MAFC: SZÁLAS 14/12, Fehér Á. 4/3; MIHALICS G. 17/3; ANDRÁSSY G. 17/3; TÓTH L. 12. Csere: Adányi, Lukács D. 3; Velenyák 3/3. Edző: Bagi Melinda.

A hazai csapat betegségek és sérülések miatt több meghatározó játékosa nélkül lépett pályára, de a BME számára is nehéznek tűnt a sérült Kiss Lajos pótlása.

A szokatlan szerkezethez a hazai csapat alkalmazkodott rosszabbul, és az első negyedben többnyire a vendégek akarata érvényesült. A szombathelyiek nem találták a ritmust, a második játékrész elején 13 ponttal vezettek már a vendégek. Ekkor alacsony szerkezetre váltott a SZOESE, és ez hatékonynak bizonyult, fokozatosan felzárkóztak, majd a negyed 8. percében már 4 ponttal Kéri Péter tanítványai vezettek. A játékrész vége azonban ismét a BME szájíze szerint alakult, és 3 pontos előnnyel vonultak pihenőre a vendégek.

A harmadik negyed is hasonlóan fordulatos játékot hozott. Kovács Bence gyorsan szerzett 5 pontjával átvették a vezetést a szombathelyiek. Ezt követően azonban Andrássy Géza és Tóth Lóránt palánk alatti kosaraival a BME fordított. A záró játékrészt a vendégcsapat kezdte minimális előnnyel. Ezt a hazaiak indították jobban, de 5 perccel a vége előtt még csak két pont volt a SzoESE előnye. Ekkor azonban Földesi két triplájával ellépett a hazai gárda, 10 pontos előnyt harcolt ki, és végül fordulatos, nagy csatában a hazai együttes kerekedett felül. 

Kéri Péter: - Vissza akartunk vágni a budapesti vereségért, de tudtuk, hogy a sok hiányzónk miatt ez nem lesz egyszerű feladat, főleg hogy Földesi Marci betegen, Karagity Milán pedig sérülten vállalta a játékot. Szokatlan szerkezetben kellett játszanunk, de végül a fiúk koncentrációjának és küzdésének köszönhetően sikerült győznünk.

Bagi Melinda: - Támadásban és védekezésben is jó ritmusban kezdtünk, teljesítettük a kitűzött célokat, és folyamatosan kontrolláltuk a játékot. A negyedik negyed középén érződött, hogy fizikailag kezd fáradni a társaság. Ekkor a hazaiak átvették a vezetést, és végül a győzelmet is megszerezték. Gratulálok a Szombathelynek a győzelemhez, de saját csapatom teljesítményét is  szeretném kiemelni, amely igazán kiemelkedő egységről tanuskodott.

Statisztika:  http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_536


SMAFC - Veszprémi ESC 90-63 (26-14, 18-11, 27-16, 19-22)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V: Tóth K., Rudasits.

SMAFC: NAGY G. 19/3, HORVÁTH CS. 11/3, BERNECZEI 22, Tukovits 6, RÁTVAY B. 23. Csere: SZEGEDI 9/9, Hidvégi, Kőfaragó, Széplaki, Csigó, Blahó. Edző: Rátvay Tamás.

Veszprém: NOVÁK 17, Schmitz 9, Grifatong 7/3, Penksza 4, TAKÁCS A. 14, Csere: KACSKÓ 12/9. Edző: Mónus Péter.

Az első három negyedben egyértelműen a Nagy Gergő, Horváth Csaba, Berneczei László, Rátvay Balázs kvartett vezette hazai együttes akarata érvényesült, a soproniak főleg a páratlan negyedekben játszottak nagy fölényben. A harmadik negyed végére kerek 30 pontos előnyt szerzett a SMAFC. A vendég veszprémi csapat becsületére legyen mondva, nem esett szét, hanem az utolsó pillanatig hajtott-küzdött, és Novák Patrik, Takács András, továbbá a cserepadról beszálló Kacskó Csaba ponterős játéka révén a záró szkaszt , de a soproni együttes fölényes sikerét nem tudta kétségessé tenni.

Rátvay Tamás: - Kettős célja volt a találkozónak. A győzelem, és hogy a csapatból senki ne sérüljön meg a következő nagy feladatok előtt - mindkettőt sikerült elérni.

Mónus Péter: - Büszke vagyok a csapatomra, és köszönöm a fiúknak, hogy végig küzdöttek, és nem adták fel a mérkőzést. Gratulálok a SMAFC győzelméhez.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_537


PTE-PEAC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 112-63 (22-10, 36-17, 19-20, 35-16)
Pécs, Egyetemi csarnok, 25 néző. V: Dr. Danka P, Szalóki B.

PEAC: Buday-Sántha 2, BERKICS 27/12, BÍRÓ 16/3, Bokor 9/3, KIS M. 16. Csere: BENKE 16/12, LAUFER 14/9, LUKÁCS 10/6, Mándity 2, Földes. Edző: Bán Gábor.

Mosonmagyaróvár: Tóth 8, KÁMÁN 21/6, Iváncsics 8, Mándity 2, NAGY 18. Csere: Kaczmarski 4, Kiss 2. Edző: Laky Tibor.

Ősszel izgalmas csatában, egy utolsó pillanatban szerzett kosárral 1 pontos pécsi siker született. A visszavágóra tartalékosan utaztak le a mosonmagyaróváriak, ráadásul szembekerültek egy jó dobóformát kifogó PTE-PEAC-cal. Már a félidőben 30 pont fölötti előnyt szereztek a hazaiak, akik összesen 15 triplával terhelték meg a vendégek kosarát, raádásul Berkics Bence (27 pont, 14 lepattanó) és Kis Milán (16 pont, 15 lepattanó) dupla-dupláig jutott. A vendégektől Kámán Bálint a 21 pontját 21 mezőnyksérletből érte el, és az óváriaknál is volt egy dupla-duolát elérő kosaras Nagy Barnabás személyében, aki 18 ponttal és 11 lepattanóval zárta a találkozót. A vendégek csupán a harmadik negyedben voltak egyenrangú ellenfelei a pécsi együttesnek.

Bán Gábor: - Az első félidei remek játék után a második félidő már adott volt, az első félidőben dobott 58 pontunk az magáért beszélt, ezzel tulajdonképpen el is döntöttük a mérkőzést. Gratulálok a csapatomnak és az ellenfélnek is 

Laky Tibor: - Gratulálok ellenfelünknek, szorosabb mérkőzést is játszhattunk volna, de úgy látszik, többet kivett belőlünk az utazás, mint ahogy vártam.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_538


TFSE - PTE-EMES Petőfi SE 110-73 (31-17, 28-21, 28-16, 23-19)
Budapest, Alkotás u., 20 néző. V.: Dr. Szakáll, Sentényi.

TFSE: Sinkovits 5/3, HORVÁTH B. 18/12, PETRUCSIK 17/9, HARIS 14/6, NOVÁK 16/6. Csere: HORVÁTH K. 10, Mező 6/3, BOGNÁR 14/12, Kovács 4, Hole 6. Edző: Juhász Tamás.

PTE-EMES Petőfi SE: FÜLÖP ZS. 12/6, Komlódi 16/15, Szavai 11/9, Kövecs 3/3, KÁRPÁTI 9/3. Csere: Fülöp Cs. 9, MÉSZÁROS 13, Kovács. Edző: Sipos Ádám.

A kinti mínuszok a teremben is éreztették hatásukat, így alapos bemelegítést követően kezdődött el a találkozó, melyen 5-5-ig fej fej mellett haladtak a felek, majd a TFSE csapata egy 16-0-s rohanással kezébe vette a mérkőzést. Sok cserével operált mindkét oldal, így a gyors tempó folyamatosan fennmaradt. A mérkőzés egészét tekintve nem a védekezés dominált egyik oldalon sem. Potyogtak a triplák, az első félidő utolsó két percében csak a hárompontos vonalon kívülről szereztek kosarat a csapatok, szám szerint hatot 4-2-es megoszlásban. Mindkét együttesnél bőven kapott játékpercet az összes bevethető játékos, s ha a mérkőzés az eredményt tekintve nem is tartogatott nagy izgalmakat, sokszor látványos és élvezetes játékkal rukkolt elő a két fél. A statisztika alapján ki kell emelni Horváth Kristóf 10 pontos, 17 (!!) gólpasszos dupla dupláját.

Juhász Tamás: Gratulálok a csapatoknak, egy pörgős, jó mérkőzést sikerült játszanunk, ahol a hosszabb kispadunk és rutinunk révén sikerült nagyobb arányú győzelmet aratnunk.

Sipos Ádám: Jó mérkőzést játszottunk, sok triplát dobtunk, de a TF ma jobbnak bizonyult. Gratulálok mind a két csapatnak!

Statiszika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_539


Fotó: Práczki Péter (TF-Petőfi)

Vármegyei szövetségek