16
Feb
2018
Magyar Kupa: A Falco az első elődöntős
2018. február 16.  |  15:25
Egyik csapat sem a legjobb összeállításában várta a kora délutáni negyeddöntőt, bár kétségtelen, hogy a szombathelyeiknek nagyobb érvágást jelentett két válogatottjuk, Perl és Pustahvar kidőlése. A pécsi szurkolók "Hiszünk a csodában, higgyetek magatokban!" feliratú molinót feszítettek ki a bemutatáskor. Szombathelyről körülbelül negyvenen, Pécsről öten érkeztek.

Durham három másodperc után megszerezte a vezetést, Norfleet triplával felelt. Az első három szombathelyi kosár triplából született. 9-9-nél Demeter rántotta le Tóth Norbertet, amiért sportszerűtlen faultot ítéltek ellene. Pillanatok alatt lerohanta a Falco a Pécset, a negyedik percben, 9-15-nél időt kért Csirke Ferenc. A hatodik percben pályára lépett Taylor, Antóni duplájával pedig már a PVSK járt előbbre (18-17). 12-2-es szériát repesztettek a baranyaiak, a hetedik percben, 21-17-nél már Szekulovics mutatta fel a T-betűt. Hiába, Bíró távolija után, 29-21-nél már nyolc volt közte, ráadásul a vasiak gondjait tetézte, hogy Govensre ráfújták a harmadik faultot, így beállt a helyére a fiatal Kovács Bence. Az első negyed után 34-25 volt az állás.

A 12. percben már kétszámjegyűvé vált a különbség (38-27). Szekulovicsnak vissza kellett hoznia Govenst, illetve pályára lépett a sárga-feketék legfiatalabb játékosa, a 18. születésnapját szerdán ünneplő Dancsecs András is. Megvillantak a szombathelyiek, a negyed derekán 38-33-nál Csirke hívta magához övéit. Ezúttal is használt a pécsi timeout, fordult a kocka, 47-35-nél a Falco edzője lépett az asztal felé. Govens megkapta a negyedik hibáját. Váradi extrájával a félidőre visszajött a meccsbe a Falco (50-45).

A szünet után előbb feljött háromra a Falco, majd Antóni hármasai után ismét tíz fölött ment a Vasút. Extrán dobtak a pécsiek, igaz túl nagy ellenállásba nem is ütköztek. Antóni ötödik hármasa után (5/5), 71-56-nál időt kért Szekulovics. Tóth Norbert büntetőit követően 71-59-cel zárult a harmadik etap.

Ismét visszajött Govens, két perc alatt 71-66-ra feljött csapata, időt kért Csirke. A folytatásban Budimir, Borisov és Antóni váltott triplát, Govens pedig összehozott egy 2+1-et, így nem változott semmi. A negyed derekán, 77-76-nál már csak három volt közte (6-17-es sorozatot követően). Csirke azonnal lépett a zsűriasztal felé. Govens távolról egyenlített (79-79), majd Sarlija közelije után a honosított irányító még egy trojkát bevágott, hosszú idő után a Falco vezetett. 83-83-nál Váradi hidegvérrel értékesített egy hármast, egy perccel a vége előtt Csirke Ferenc kikérte utolsó idejét. Ezúttal nem tudta már visszahozni fiait, a végére elfáradt a Pécs. A Falco mélyről jött vissza, az utolsó negyedet 12-33-ra megnyerte, és először élte túl a nyolcas döntő első napját – írta a BB1.hu.

Csirke Ferenc, a PVSK-VEOLIA vezetőedzője: Gratulálok a Falcónak, a legfontosabb, hogy a negyedik negyedben tudtak hozni egy friss Govenst, aki a harmadik negyedet végigülte a faultjai miatt. Bármit védekeztünk ellene, zónát, emberfogást, egyszerűen képtelenség volt megfogni. Remekül játszott a végén. Sokat bontotta meg a védekezésünket, és a jól dobó játékosok kintről kivégeztek minket. Ettől függetlenül nem biztos, hogy csak a negyedik negyedben kell keresnünk a hibát, a meccs előtt ugyanis megbeszéltük, hogy többször fogunk magas szerkezetben játszani, ez meg is történt, mégis brutálisan sok támadó lepattanót szerzett a Falco. Már a harmadik negyedben is, fontos szituációkban, amikor még nagyobb is lehetett volna a különbség. Sokszor akkor sem tudtuk leszedni a labdát, amikor három centerrel voltunk a pályán. Tudtuk azt is, hogy csak akkor van esélyünk a Falco ellen, ha a gyorsindításokat meg tudjuk akadályozni. Huszonnégy pontot kaptunk gyorsindításból, ennél többet még senkitől nem kaptunk idén. A negyedik negyedben tizenkét pontot dobtunk, de azt látni kell, hogy Antóni most fellépett melléjük, de kevés olyan játékosunk van, aki a fontos szituációkban tud kosarakat dobni, megbecsüli a labdát, most pont ők hibáztak sokat a végén. Elfáradtak, mert sokat játszottak, semmi szemrehányást nem tudok tenni feléjük. Rossz döntéseket hoztunk, kimaradtak már az üres helyzetek is. Köszönöm a szurkolóinknak, akik elkísértek minket, nem kicsi útra vállalkoztak, sajnálom, hogy nem tudtuk őket megörvendeztetni.

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzője: Gratulálok a játékosaimnak, nagyon jó délután volt. Büszke vagyok rájuk, megmutatták, hogy hatalmas karakterek. Az utolsó negyedben visszajöttünk a meccsbe, fordítottunk, és nyertünk, úgy, hogy két meghatározó játékosunk nem játszott, plusz Govens a négy faultja miatt a harmadik negyedben nem játszott. Rizikóztunk, de bejött. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy ilyen messzire is ennyien elkísértek minket. A Falco történetében először, túléltük az első napot a Magyar Kupa nyolcas döntőjében.

Pécsi VSK-VEOLIA – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 83–92 (34–25, 16–20, 21–14, 12–33)

Magyar Kupa, negyeddöntő  Debrecen, Főnix Csarnok, 150 néző

PVSK: Durham 18/3, Demeter -, Budimir 18/9, Dukics 7/3, Harazin 2. Csere: Simon 2, Antóni 20/18, Sarlija 5, Bíró 7/3.

Falco: Govens 26/18, Norfleet 12/6, Váradi 21/12, Borisov 14/6, Tóth N. 15. Csere: Taylor 4, Kovács B. -, Dancsecs -.  

Kipontozódott: Durham (40. perc).

Vármegyei szövetségek