Férfi NB I: A szombat a vendégekről szólt
10
Feb
2018
Férfi NB I: A szombat a vendégekről szólt
2018. február 10.  |  22:17

A hajrában fordított a Szedeák az Atom ellen

Jól kezdte a Szedeák elleni találkozót a hazai pályán játszó Atomerőmű SE, amely hat perc játék után 14-6-ra vezetett. A vendég szegediek az első negyed végére négy pontra tudtak zárkózni, 19-15-öt mutatott az eredményjelző. A második etapban már kilenc egységgel is elhúzott a Paks (37-29), de a nagyszünetre végül hatpontos, 37-31-es hazai vezetéssel vonultak a mérkőző felek.
A második félidő elején felváltva estek a kosarak, a különbség percekig nem változott. A negyed derekán aztán megint ellépett kilenc pontra az Atom (49-40), a zárófelvonást végül nyolcpontos előnnyel várhatta a Cizmic legénysége (60-52). Szegedi pontokkal kezdődött a negyedik negyed, de Hinds középtávolijával visszaállt a csapatok közti nyolc egység. Hat perccel a végső dudaszó előtt a tízpontos különbséget is átlépte az ASE (69-59). A Szedeák azonban nem adta fel, és Fortune hármasával feljött egyetlen pontra (71-70), sőt Sulovics kettesével át is vette a vezetést. A végjátékból már a vendégek jöttek ki jobban és 78-76-ra megnyerték a meccset – írta a BB1.hu.


Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 76-78 (19-15, 18-16, 23-21, 16-26)      
Paks, ASE Sportcsarnok  V.: Győrffy P. A., Jakab L., Kulcsár T. (Bernáth A.) 


ASE: Hinds 17/3, Ruják 9/3, Barnies 4, Eilingsfeld 14/3, Guinn 20/9 Csere: Ogunyemi 2, Medve 6/6, Gulyás 4. 


Szeged: Kerpel-Fronius 2, Fortune 29/15, Kovács 6, Petrovics 5/3, Sulovics 16 Csere: Vágvölgyi 7/3, Révész 2, Wirth 11/6.



Idegenben is legyőzte a Körmend a Zetét



A szokásoknak megfelelően telt ház és kiváló hangulat fogadta a csapatokat az örökrangadón. A hazaiaknál Ivica Radic betegsége miatt nem léphetett pályára, a zalaiak egyik legjobb játékosának alaposan legyengült a szervezete, így – először a szezonban – a horvát center nélkül volt kénytelen kiállni a kék-fehér csapat. A középjátékos távollétében mindkét csapat át kellett, hogy szervezze stratégiáját. Dillard maradt ki a körmendi keretből, s mivel Radic nem játszhatott, mindkét magas légiósnak bizalmat szavazott Gasper Potocnik.
Ferencz hármasával és tempójával a Körmendnél volt az előny, azonban Kinney hármasa és Vaughn betörése után már a ZTE vezetett. Vaughn elkapta a fonalat, két hármast is berámolt egymás után, így a vendégek voltak kénytelenek időt kérni. Ezután már Halász fogta Vaughnt, a vendégek pedig gyorsan visszajöttek a meccsbe. Fanning hármasával már 16-16 volt az állás, a negyed végén pedig ismét Kinney talált be távolról, s így 21-20-szal ért véget az első negyed. 
A Körmend büntetőkkel haladt előre, a ZTE pedig Benke betörése és Vaughn trojkája révén. Hollins hármasával újra a vendégek jártak előrébb egy egységgel. Ideges volt a hangulat, mindkét csapat sokat hibázott. Benke már harmadik faultjánál járt, ám a meccs egyik legszebb jelenete is az ő nevéhez fűződött: elementáris erővel zsákolta be a labdát. A túloldalon Wright kapta el a fonalat, pontjaival már hárommal vezettek a piros-feketék. Úgy tűnt azonban, hogy döntetlennel ér véget a félidő, amikor érkezett Németh és a sarokból köszönt be. 38-41-es állásnál következett a nagyszünet.
       
Benke hármasa és Vaughn ziccere után már a Zeténél volt az előny, s Kinney-ék nagyon elkapták a fonalat. Öt percig gólképtelennek bizonyult az MTE, mindkét oldalon kiperdült két, „már bent látott” hármas, majd Kinney egy buzzerrel betalált a 6,75-ösön túlról. Öt perc gólcsend után egy perc alatt hatot is dobott a Körmend: Csorvási jól használta ki, hogy Mikovic már 4 faulttal rendelkezett, majd Hollins egalizált. Csorvási cseréjét követően mind az öt amerikai játékosát bevetette Potocnik mester, ám ezt a felállást a ZTE használta ki jobban, a negyed végére négypontos egerszegi előnyt mutatott az eredményjelző.

A kényszerből szinte végig centert játszó, s emiatt kissé indiszponáltan dobó Szabó talált be távolról, azonban a túloldalon Hollins sem hibázott kintről. Benkét a hárompontos dobás közben faultolták, s a fiatal bedobó mindhárom szabaddobását értékesítette. Az addig epizodista Fanning azonban elkapta a ritmust: előbb hármast dobott, majd közelebbről is betalált, s ezzel hosszú idő után a 35. percben újra vezetett a Körmend. A ZTE kezdett fáradni, érződött, hogy a vasiaknak jóval hosszabb a padja: 10 játékost is pályára küldött Gasper Potocnik. Egyre többet hibáztak a zalaiak, sem Mohácsi, sem Horváth nem fogott ki jó napot. Davis hatalmas zsákolása után már nyolc ponttal vezetett a Körmend, elúszni látszott a hajó a hazaiak számára 3:30-cal a vége előtt. A remekül célzó Vaughn azonban nem így gondolta: ismét betalált kintről, majd így tett Benke is, s máris két pontra olvadt a vendégek előnye. A zalaiak 11-ese az ellentámadásnál kipontozódott, amikor Fanning zsákolását igyekezett megakadályozni. Kinney büntetőivel még sikerült három pontra csökkentenie a hátrányt, ám Halász elegáns ziccere megpecsételte a ZTE sorsát. Hiába szerezte meg 25. pontját is egy betörés után Vaughn, a meccs pontkirálya, a hosszabb kispaddal, s erősebb kerettel rendelkező Körmend nem érdemtelenül vitte el a két pontot Zalából – írta a BB1.hu. 


Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend 72–77 (21–20, 17–18, 15–11, 19–28)       
Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok,  V.: Földházi T., Pálla Z., Ádám J. (Pázsitka F.) 


ZTE: Kinney 20/6, Vaughn 25/12, Benke 17/6, Mohácsi 1, Szabó Zs. 7/3. Csere: Horváth Á. -, Kis -, Mikovic 2. 


Körmend: Wright 11/3, Hollis 13/9, Ferencz 5/3, Tuoyo 9/3, Horti -. Csere: Halász 8, Csorvási 14, Davis 3, Fanning 11/6, Németh Á. 3/3. 


Kipontozódott: Benke (38. perc), Kinney (40. perc).

Vármegyei szövetségek