Férfi NB I: egy ponttal nyert a Körmend Szegeden
16
Dec
2017
Férfi NB I: egy ponttal nyert a Körmend Szegeden
2017. december 16.  |  21:01
Nem nehezítette meg az Alba dolgát a JKSE

Zsinórban öt győztes meccs után fogadta a kilenc vereséggel álló Jászberényt az Alba Fehérvár. Hét másodperc kellett Harrisnek az első pontokhoz, majd a másik oldalon Rakics válaszolt nem sokkal később. Csupán az első öt perc szólt a JKSE-ről, ekkor Wallace triplája és közelije után 4-9 állt az eredményjelzőn, ezután viszont rákapcsolt az Alba. A hetedik perc végéhez érve Lóránt egyenlített (9-9), majd Horton célzott jól közelről, és innentől már át is vette a vezetést a hazai csapat, amit aztán egészen a meccs végéig nem engedett ki a kezéből. A 13-2-es sorozatnak köszönhetőn 17-11-nél zárult az első tíz perc.

A második etapban is jóval a Jászberény fölé nőttek Kellerék. Ugyan két perc elteltével Lucsics és Rakics is eredményes volt triplából (19-17), de itt állva maradt Lazics együttese. A félidő előtt három perccel Keller Ákos zsákolás után hárompontosból is eredményes volt és közte tizenkettőre alakította az állást (33-21). A hátra lévő két és fél percben még egy 10-1-es rohamot is produkált az Alba, jelezve azt, hogy nem a mai este fog meglepetést okozni a Jászberény.

Közel két percet kellett várni az első pontokra a szünet után, ekkor Wallace büntetői voltak sikeresek. Az Alba a második félidőben visszavett a tempóból, a harmadik negyedben mindösszesen nyolc pontot hoztak össze Lóránték, így a Jászberény kozmetikázni tudott az eredményen és mínusz tizenegyről kezdhette a záró felvonást. Az utolsó negyed kiegyenlítettre sikerült, de az Alba itt már nem engedte meg a Jászberénynek, hogy tovább csökkentse hátrányát. Keller Ákos, Harris és Hill is jól célzott közelről, a vendégeknél Wallace teljesítménye nyerhette el Lazics mester tetszését. A JKSE tizenegy pontnál közelebb már nem tudott kerülni, az utolsó tíz percet kettővel, a meccset tizenhárommal nyerte az Alba Fehérvár - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - JP Auto-Jászberényi KSE 68-55 (17-11, 26-11, 8-18, 17-15)

Alba Regia Sportcsarnok

V.: Györffy P., Török R., Surányi G., (dr. Gencsev P.)

Alba: Hill 4, Simpson 6/6, Harris 9/3, Lóránt 18, Keller Á 13/3. Csere: Mohammed 6/3, Keller I. 2, Horton 6, Filipovity 4, Kovács -.

JKSE: Rakics 5/3, Nelson 4, Wallace 16/12, Lucsics 3/3, Sejfic 21. Csere: Molnár -, Cseh 6, Kerpel-Fronius -.

Újra pozitív mérleggel áll a Paks

Eilingsfeld János két jó büntetőjével szerezte meg a vezetést csapatának, majd a következő támadásban meg is duplázta azt. A MAFC nem illetődött meg, két gyors kosárral pillanatok alatt megfordította az állást. Nem sokáig „tököltek" a csapatok, hamar elsültek a kezek, jó mérkőzésre volt kilátás. A támadókosárlabda hívei örömmel konstatálhattak, hogy záporoztak a találatok, azonban akik a védekezésre fogékonyabbak - mint például Teo Cizmic -, szinte a hajukat tépték a hibák láttán. Nem is habozott a horvát mester, azonnal időt kért. A hazaiak védekezése ezt követőn hellyel-közzel összerázódott, és szép lassan visszavették a vezetést is. Ezzel együtt is akadtak problémáik, főleg az ellenfél magasaival, de a negyed végén Ogunyemi bravúros középtávolija három pontos paksi vezetést eredményezett.

A második negyedet egy 11-0-s rohammal kezdte a vendégcsapat. Egyszerűen magasabb fokozatban játszottak a fővárosiak, a tolnaiak rendes dobóhelyzetig se nagyon tudtak eljutni. Nem is tudtak mást tenni, mint időt kérni. Ezt követően magukhoz tértek Hindsék, és zsinórban hét pontot szerezve feljöttek egyre. Sőt, egy újabb jó védekezést követően Allen hármasával már náluk volt az előny! 11-0-ra 10-0, nem éppen szokványos forgatókönyv, meg kell hagyni... A fővárosi időkérés sem váratott sokáig magára, és ez meg is törte a Paks lendületét. A hátralévő időben még esett egy-két kosár mindkét oldalon, a nagyszünetben - ha minimális előnnyel is, de - a MAFC vezetett.

Lassú tempóban indult a második félidő, a negyedik percre fordulva, Eilingsfeld két sikeres büntetője már hét pontos piros-kék vezetést jelentett. Ekkor kezdett ocsúdni a vendégcsapat, ami olyan jól sikerült, hogy feljöttek egy pontra. Ilyen meccs volt ez, hullámokban támadtak a felek. Nem is okozott meglepetést, hogy a MAFC-felzárkózását egy 8-0-ás paksi sorozat követte, melyet - ki más? - Eilingsfeld indított. A válogatott erőcsatár ma is elképesztően játszott, huszonkét játékperc alatt már 15 pontnál és 12 pattanónál járt. A negyedet végül tíz ponttal nyerte az ASE.

A nagy nekibuzdulás mindkét fél részéről elmaradt a záró felvonás elején, a Paks továbbra is őrizte tíz pont körüli előnyét. A MAFC-ból a végére elfogyott a lendület, ha a vártnál talán kicsit nehezebben is, de behúzta a kupaszereplés szempontjából roppant fontos győzelmet a hazai csapat. A végére ugyan kicsit kiengedtek, a vendégek le is felezték a hátrányukat, de a lényegen ez sem változtatott - tudósított a paksi honlap.

Atomerőmű SE - MAFC 74-65 (20-17, 14-18, 21-11, 19-19)

Paks, ASE Sportcsarnok

V.: Papp P., Praksch P., Balog Gy. (Faidt M.)

ASE: Hinds 17, Allen 13/6, Barnies -, Eilingsfeld 18, Guinn 5/3. Csere: Ruják 8, Medve 5/3, Ogunyemi 8, Garamvölgyi -, Gulyás -, Pajor -.

MAFC: Hot 11/3, Fodor 13/3, Misek 11/3, Davis 13/3, Cvetkovics 4. Csere: Neighbour 11/3, Debreceni 2, Szanyi -.

Nagyon mély gödörben a Kaposvár

Fekete Ádám már a találkozó előtt megkezdte a taktikai csatát, megszokott kezdőötösébe ugyanis Evans helyett Tóth Pétert nevezte. Ezzel ugyan kicsit magasabb lett a hazaiak szerkezete, de kezdetben nem tudtak ebből előnyt kovácsolni. Az első percekben végig a Kecskemét vezetett, igaz a somogyiak végig ott lihegtek a nyakukban. Az áttörést a hatodik perc hozta meg, amikor Djeraszimovics duplája és Thompson ziccere után már átlépte a különbség a tízet. (8-20) Tetemesnek mondható előnyét aztán egészen a játékrész végéig meg tudta őrizni a KTE. A vendégek szekerét három légiós húzta, Karahodzsics hét, Djeraszimovics öt, Thompson pedig négy pontot szerzett - a három játékos egyébként összesen három dobást hibázott a negyedben.

A második etapot 13-22-es állásról kezdték meg a felek, a KKK pedig gyorsan faragott hátrányából. Egy sokpasszos támadás végén Hendlein szerezhetett közvetlen közelről két pontot, amivel 19-24-re jött fel a Kaposvár, Forray Gábor pedig időkéréssel próbáltam meg elvenni a hazaiak lendületét. A somogyiaknak ezt követően többször is lehetősége nyílt arra, hogy tovább zárkózzanak, de támadásaik kihagyott dobással, vagy eladott labdával zárultak. Ami azonban késett, nem múlott; a negyed végéig folyamatosan lopta a távolságot a KKK, hat másodperccel a félidő előtt pedig Evans hármasával egy pontra felzárkóztak a hazaiak. A legvégén még Pongónak volt lehetősége beleállni egy triplába, ám a dobása kimaradt, de a nagyszünetben így is 31-30-ra a Kecskemét vezetett.

A harmadik játékrész legelején Thompson gyors öt pontjáva ismét ellépett a KTE, így a Kaposvár folytathatta az üldözést. A negyedik percben aztán előbb Dunn, majd Evans is berámolt egy hármast, s ezzel a meccs folyamán először a hazaiak vezettek (40-38). Nem sokra rá Baki is hintett egy triplát - ez már a harmadik kaposvári hármas volt a negyedben azok után, hogy az első félidőben 1/10-zel álltak kintről -, de erre Pongó azonnal felelt egy faultos ziccerrel, igaz a büntető kimaradt. A macska-egér harc aztán a negyed végéig eltartott, Djeraszimovics hajrában dobott közelijének köszönhetően pedig a Kecskemét várhatta egy pontos előnyből a folytatást. (52-53)

A záró(nak hitt) felvonás elején óriási volt a harc. Hosszan vezetett támadások jellemezték a meccset ekkor, de jelentősebb előnyre egyik csapat sem tudott szert tenni. A hatodik percben Thompson pofozott vissza egy támadólepattanót, amivel hárommal vezetett akkor a KTE (55-58). A harmadik negyedben bedobott három kaposvári hármas úgy festett, csak kisebb fellángolás volt, ugyanis a végjátékban hiába próbálkozott többször is kintről a KKK, képtelen volt betalálni. Nagy szerencséje volt, hogy a Kecskemét is igen rosszul célzott a triplavonalon túlról, máskülönben hamar eldőlt volna ez a meccs. Az utolsó egy percnek 59-60-as állással futottak neki a csapatok, fél perccel a vége előtt pedig egy szerzett labda után Dunn iramodhatott meg, de az amerikai kihagyta az üres ziccert. Ezt követően Djeraszimovicsot faultolták a hazaiak - Ivosev ütött neki oda, aki így ki is pontozódott -, a szerb pedig kettőből egyet dobott be, így a KKK tíz másodperccel a vége előtt két pontos hátrányból vezethetett egy támadást (59-61). Az időkérést követően Spica dobott egy palánkos középtávolit, kiegyenlítve a meccset, s mivel a KTE nem tudott válaszolni erre a maradék hét másodpercben, jöhetett a túlóra. (61-61)

A hosszabbításban is öldöklő volt a csata, sokszor csúsztak-másztak a játékosok a pályán. Az első kosarat Dunn szerezte, de Dramicsanin szinte rögtön válaszolt erre. Az utolsó percen belülre érve Pongó dobott be egy ziccert, s ekkor a Kecskemét vezetett 65-64-re. Jött is Fekete Ádám időkérése, de Dunn hármasa kimaradt azt követően. Wittmann mehetett aztán büntetőzni, s a kecskeméti irányító kettőből egyet be is dobott. 66-64-es hátrányból jöhetett a kaposvári támadás, melynek legvégén, a meccs végét jelző dudaszó pillanatában Baki dobott rá középtávolról. A labda a gyűrűn pattogott, amit aztán Hendlein még bepofozott, de már időn túl tette ezt, így ezzel a KKK elvesztette zsinórban hetedik meccsét is.

A találkozó után Fekete Ádám vezetőedző benyújtotta lemondását - írta a BB1.hu.

Kaposvári KK - KTE-Duna Aszfalt 64-66, h.u. (13-22, 17-9, 22-22, 9-8, 3-5)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok,

V.: Kapitány G., Tőzsér D., Balogh Gy. (Várhalmi Zs.)

Kaposvár: Dunn 13/3, Tóth P. -, Ivosev 10, Hendlein 8, Spica 20. Csere: Baki 5/3, Evans 8/6.

KTE: Pongó 10, Thompson 15/3, Djeraszimovics 13/3, Dramicsanin 4, Karahodzsics 13. Csere: Wittmann 7, Molnár M. 2, Horváth K. 2, Fülöp -.

Kipontozódott: Ivosev.

Végletekig kiélezett csatát nyert a Körmend

Két kulcsjátékosa, Juhos és Fortune nélkül fogadta az Egis Körmend együttesét a Szeged. A vendégeknél Wright el sem utazott, Horti pedig a bemelegítést sem végezte el. Boltics sikeresen büntetőivel kezdődött a találkozó, melyekre Csorvási közeli kettese érkezett válaszként. Felváltva estek a kosarak, majd három perc játék után a hazaiak elhúztak 9-4-re. Az ötpontos különbség a negyed derekáig megmaradt, így 13-8-nál Potocnik-mester kikérte első idejét. A folytatásban Hollins triplájával egyenlítettek a vendégek, sőt Halász büntetőivel az etap végén átvette a vezetést a Körmend. (23-24)

A második negyed első három percében csupán egy hazai kosarat látott a nagyérdemű, a vendégek nem találtak a gyűrűbe. 32-21-es hazai vezetésnél megint a vasiak trénere kért időt, amely után Fanning és Davis is betalált távolról. Hazai oldalról Vágvölgyitől jött a válasz hárompontos formában, majd Ferencz is elsüllyesztett egyet (38-40). A negyed utolsó percei a Körmendé voltak: Davis újabb hármasa, és Tuoyo zsákolása után Mandics-vezetőedző rendelte magához övéit (39-47). A nagyszünetre már nem volt az eredmény.

A második félidő Sulovics büntetőivel indult, majd két perc múlva Boltics duplájával négy pontra zárkózott a Szeged, miközben a Körmend még nem dobott pontot. Nem csoda, hogy Potocnik azonnal időt kért (43-47). Rendezte is a sorokat a vendégcsapat, amely pillanatok alatt visszaállította a kilencpontos különbséget, ezért Mandics jelezte időkérési szándékát a zsűriasztalnak. A folytatásban Kovács Ádám vezérletével már csak három pont volt a Szedeák hátránya (52-55). Végül meg is nyerte az etapot a Szeged, a zárófelvonást ötpontos körmendi előnnyel várták a mérkőző felek (59-64).

Wirth kettese nyitotta a negyedik negyedet, Boltics 2+1-es akciója után pedig egalizált a Szeged (64-64). Kovács a büntetővonal mögül a vezetést is átvette a hazaiaknak, de a Körmend aztán megrázta magát és berámolt zsinórban hét pontot (67-73). A Szedeák azonban nem hagyta magát, és újra egyenlített, majd Csirics kettesével már nála volt az előny, egy perccel a vége előtt (77-75). Tuoyo két sikeres büntetője után Boltics a túloldalon egyet kihagyott, Hollins viszont bedobta mindkettőt (78-79). Két elhibázott szegedi akció után 13 másodperccel a vége előtt Fanning csak az egyik büntetőt dobta be. Az utolsó támadás közben Csiricset faultolták, de a rutinos bedobó csak az egyik büntetőjét dobta be. Tuoyo a túloldalon mindkettőt kihagyta, de a Szeged 4 másodperc alatt már nem tudott kosarat dobni, így a Körmend egy ponttal megnyerte a végletekig kiélezett csatát - írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend 79-80 (23-24, 16-23, 20-17, 20-16 )

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok

V.: Földházi T., Gál J., Minár L. (Balogh L.)

Szedeák: Boltics 20/6, Wirth 2, Vágvölgyi 8/6, Csirics 20/9, Sulovics 20 Csere: Kovács 9/3, Révész -.

Körmend: Hollins 18/6, Fanning 11/3, Németh Á. -, Davis 8/6, Csorvási 10 Csere: Ferencz 18/12, Tuoyo 10, Halász 5, Koch -.

Végig vezetve nyert a ZTE Sopronban

Radic és Benke jóvoltából 6-0-s rohammal nyitott a ZTE, amit az ébredező soproniak részéről Watkins kompenzált egy triplával. A zalaiak első hat közeli kísérlete kivétel nélkül utat talált a gyűrűbe, hazai oldalról viszont csak Watkins tudott pontot szerezni - igaz, a ZTE részéről is Radic és Benke osztozkodott az első 13 ponton (5-13). Parker is kintről talált be, Radic zsákolással válaszolt. Hét és fél perc elteltével a Watkins, Parker páros 12, a Radic, Benke duó 19 pontot jegyzett - 12-19. A hajr viszont a Sopronnak sikerült jobban: néhány másodperccel az első tíz perc letelte előtt már a vezetésért támadhatott - siketelenül, a lepattanóból aztán Kinney félpályás triplával zárta a negyedet (19-22).

Parker kettese nyitotta a negyedet, melyre Mohácsi hármassal felelt. El-Amin hármasa is utat talált a gyűrűbe, 26-26-nál ismét egyenlő volt az állás, egészen Radic újabb kosaráig - a ZTE légiósa alig tíz perc játék alatt immár 14. pontját jegyezte. Benke is betalált, időkéréssel reagált a soproni kispad. Jót tett a rövid szünet az SKC játékosainak, néhány másodperc erejéig még a vezetést is átvették. Hol az egyik, hol a másik fél vezetett, majd Szabó tett helyre egy triplát. Két pont előnybe került ezzel a ZTE, ami kitartott a nagyszünetig (39-41).

El-Amin egyenlített, de Benke erre is triplával felelt, majd a zalai játékos újabb hárompontosa már 49-43-as vezetést ért csapatának. Kapaszkodott a Sopron, de a ZTE-nek mindig volt válasza, kezdett állandósulni az öt-hatpontos különbség. A játékrész végén Benke a harmadik tripláját is bedobta: 58-66-ról indult a záró etap. Ami Radic kettesével indult, aki ekkor már 26 pontnál tartott. Gyorsan jött a 28. is - 14/15-ös kétpontos-mutatóval szerepelt ekkor a zalai légiós, ehhez jött még 9 lepattanó (végül meg is lett a dupla-dupla 34 ponttal és 10 lepattanóval). Sőt, triplájával már tíz fölé nőtt a különbség, ő maga pedig a 30-as hatát is átlépte, amire egy újabb kettest tett rá.

Ez a Radic-roham gyakorlatlag el is döntötte a meccset: a hátralevő hét és fél percben már alig változott a különbség, végül Kántor triplájával jött tízen belülre a Sopron, így a vendégek 91-84-re nyertek - írta a BB1.hu.

Sopron KC - Zalakerámia ZTE KK 84-91 (19-22, 20-19, 19-25, 26-25)

Novomatic Aréna,

V.: Cziffra Cs., Ádám J., Fodor A. (Bogárdi J.)

SKC: Parker 19/3, Duvnjak 5, El-Amin 14/6, Tóth G. -, Watkins 31/3. Csere: Takács N. 6/6, Mészáros 6, Kántor 3/3, Élő B. -.

ZTE: Kinney 14/6, Vaughn 9, Benke 18/9, Szabó Zs. 5/3, Radic 34/3. Csere: Mohácsi 6/6, Jeffers 3, Horváth A. 2, Doktor P. -.

Vármegyei szövetségek