UP: Az Atomerőmű SE nyerte az alapszakaszt
16
Apr
2012
UP: Az Atomerőmű SE nyerte az alapszakaszt
2012. április 16.  |  17:37
Ezek jellemezték a Pakson megrendezett alapszakasz döntő mérkőzéseit. Már az első meccs nagy küzdelmet hozott. A házigazda Atomerőmű vissza akart vágni ellenfelének a békéscsabai vereségért. A nagyobb elszántság és a második félidei jobb csapatmunka döntőnek bizonyult. Igaz az ellenfél pontgyárosa, Vágvölgyi Ákos fault problémái miatt alig volt a pályán. A második mérkőzés a veretlen Falco és a trónkövetelő Vasas között is óriási presztízscsatát hozott. A Vasas kemény, agresszív védekezésével, gyors játékával több hibára kényszerítette ellenfelét (sok eladott labda, pontatlan dobások). Ehhez társult még a Falco gyengébb büntetőzése és ez elég volt ahhoz, hogy elveszítse a veretlenségét és megérdemelt Vasas győzelem szülessen. Délután sem mehetett senki biztosra. A Békéscsaba megmutatta nem lehet leírni, mert a 38. percig jó játékkal egál mérkőzést játszott a kevesebbet pihenő Vasas ellen, ahol a játékosokon érződött az első mérkőzés fáradtsága. A szombati nap utolsó mérkőzésén újabb meglepetés született. Az ASE ellen 18 percig a Falco folyamatosan vezetett, de a félidőben már 4 pontos paksi előnyt mutatott az eredményjelző. Ezt a mérkőzés végéig megőrizték és döntő volt, hogy a 36. percben 53:52-es hazai vezetésnél erőteljes védekezéssel – és Papp Márk kiváló büntetőzésével – 11:0-s szakaszt produkálva elhúztak és végül 7 ponttal nyertek. Ezzel a szombathelyiek második vereségüket könyvelhették el.

Másnap a harmadik helyért folyó mérkőzésen már nem forgott veszélyben a Falco győzelme, bár a 38. percben a Farkasok 71:69-re ugyan felzárkóztak, de végül a szombathelyi csapat nyert 10 ponttal. Az első helyért a Vasas és az ASE játszhatott. A jobb cseresor fővárosi győzelmet sejtetett, de az első félidő kiegyenlített és szoros volt. A 31. percben a fáradni látszó és többet hibázó hazaiak, irányítójuk kipontozását követően 11 pontos hátrányba kerültek és úgy tűnt a Vasasé lesz a mérkőzés. A 35. percben 67:75-nél aztán felpörögtek az események. A Vasas talán már úgy érezhette megvan a meccs, de az ASE feljavult védekezéssel és Papp Márk két-két triplájával és duplájával jelezte nincs vége a csatának és a 39. percben 77:77-re egyenlített. A lendületbe került hazaiak az utolsó tartalékukat is mozgósítva még 5 pontot szereztek, válasz nélkül. Az utolsó perc már a taktikai faultokról, technikai hibákról és sajnos két kiállításról szólt. Az ezekért megítélt büntetőket jól értékesítve az ASE megnyerte a mérkőzést ezzel a torna talán legnagyobb meglepetése született meg.

Lehet, hogy nem a legerősebb csapat nyert, de a paksi fiúknak volt a legjobban helyén a szívük és végig óriási akarattal küzdöttek, így nem érdemtelenül nyerték veretlenül a tornát és ezzel az alapszakaszt. Képzeletbeli MVP-beli díjat több nagyszerű teljesítmény között a sérült kézzel játszó paksi Papp Márk kaphatta volna meg, aki közel 30 pontot átlagolt. Kicsi szépséghibája a tornának talán csak az volt, hogy a korosztályos válogatott vezető edző nem tudott egy mérkőzést sem megnézni.

A két selejtező csoportból még a BLF és a MAFC ill. a Körmend és a Kecskemét csapatai jutottak be az országos döntőbe, ahol izgalmas párharcok várhatóak.

A döntő párosításai:

Atomerőmű SE – MAFC „A”

Vasas-MKB Euroleasing – Kecskeméti SI „A”

FALCO KC – BLF Palota

Viharsarki Farkasok – Körmendi Törpördögök

Vármegyei szövetségek