Alig várom, hogy Budapesten legyek! – Vlade Divac-interjú
30
Jan
2011
Alig várom, hogy Budapesten legyek! – Vlade Divac-interjú
2011. január 30.  |  16:30
Belgrádi irodájában beszélgettünk a Szerb Olimpiai Bizottság elnökével, a február 19-ei MKOSZ ALL-STAR Kosárlabda Gála sztárvendégével, Vlade Divaccal.

– A Magyar Olimpiai Bizottság szíves közbenjárásával, de nagyon gyorsan kaptunk Öntől pozitív választ az ALL-STAR Gálánkra szóló meghívásra. Olyen jó kondiban van, hogy nem is kellett gondolkodnia rajta? 

– Dehogyis! Őszintén szólva nem vagyok csúcsformában. Bár fejben még mindig nagyon érzem ezt a játékot, a testem egyre nehezebben engedelmeskedik. Persze elkezdtem a felkészülést,  gála előtt pedig játszunk majd néhány meccset a barátaimmal, hogy ismét lendületbe jöjjek! Passzolni és dobni még mindig jól tudok!

– 2001-ben szerepelt az NBA All-Star Gálán. Milyen emlékei vannak arról az eseményről? 

– Fantasztikus volt! Már az a pillanat is felejthetetlen, amikor megtudtam, hogy beválogattak a legjobbak közé. Ez egy olyan dolog, amiről minden játékos álmodozik, attól kezdve, hogy elkezd kosarazni. Azóta is sokszor eszembe jut, hogy milyen jó érzés volt pályára lépni az All-Star mérkőzésen. Azt a meccset egyébként elveszítettük, pedig vezettünk több, mint 20 ponttal! (Kelet-Nyugat 111-110) A végén Kobe kihagyta az utolsó dobást...

– Az Ön hazájában a kosárlabda mindig is hihetetlenül népszerű volt. De hogy fest a sportág, a válogatott pillanatnyi helyzete? 

– Van egy nagyon jó nemzeti csapatunk. Talán egyénileg nem annyira kiemelkedően tehetséges játékosokkal, mint a korábban, de azért vannak csillagaink, és amit külön kiemelnék: nagyon jó szövetségi kapitányunk van Dusan Ivkovics személyében. Ő a görög Olimpiakosz edzője is, a válogatottnál pedig az utóbbi két évben remek munkát végzett. Beépítette a sztárokat, nincs belső rivalizálás – és ami a legfontosabb – a csapatérdek, a csapatszellem került előtérbe.  

– Magyarországon azon dolgozunk, hogy új alapokra helyezzük sportágat. A kosárlabda megújulásához fontos, hogy legyen... 

– Csak nem meg akarnak hívni edzőnek???

– Elvállalná? 

– Nem vonz az edzői pálya, az nem nekem való.

– Szóval Ön szerint mi a leglényegesebb a megújulási folyamatban? 

– A legfontosabb, hogy a szövetségben rendben menjen minden. Nálunk például – amikor én gyerek voltam – a szövetség alkalmazott néhány fiatal és tehetséges edzőt, hogy járják az országot és kutassák fel a tehetségeket. Aztán minden évben többször szerveztek táborokat ezeknek a tehetséges gyerekeknek. Emellett a felnőtt bajnokság is nagyon jól működött. Európában az egyik legjobban szervezett és legerősebb sorozat volt a mienk. A szövetség kézben tartotta a dolgokat, a fogaskerekek a helyükön voltak a rendszerben és szerintem Magyarországon is ez lehet a kulcs.

– Végül egy kérdés arról, hogy mit vár a február 19-ei ALL-STAR Kosárlabda Gálától és attól az egész hétvégétől? 

– Biztos vagyok benne, hogy a nézőkkel együtt mi játékosok is nagyon jól fogunk mulatni. Régi barátaimmal is találkozhatom majd, már nagyon várom. Sőt azt is elárulom, hogy győzködöm a Szerb Olimpiai Bizottság alelnökét, korábbi játékostársamat, Zsarko Paszpaljt, hogy tartson velem és szálljon be a csapatomba!

Vármegyei szövetségek