A sportág újabb 17 ikonja került be a FIBA Hall Of Fame-be!
17
Sep
2010
A sportág újabb 17 ikonja került be a FIBA Hall Of Fame-be!
2010. szeptember 17.  |  09:22
Nem maradt esemény nélkül a Törökországban zajló férfi Világbajnokság utolsó napja sem. A rendkívül színvonalasan megrendezett Világbajnokság zárónapján került sor a FIBA Hírességek Csarnokába 2010-ben beválasztásra kerülő 17 legendás sportember bemutatására és a díjak átadására.

A FIBA Hall of Fame elsődleges célja, hogy bemutassa a kosárlabda sport történetét és legnagyobb egyéniségeit. A Hírességek Csarnokába a sportág olyan kimagasló szereplői kerülhetnek be, akik munkásságuk során maradandó értéket alkottak a világ kosárlabda sportjában.

A Hírességek Csarnokának ötletével 1990-ben a Real Madrid legendás edzője Pedro Ferrendiz kereste meg a FIBA akkori vezetőit. A FIBA Hírességek Csarnokának új épületet hivatalosan 2007. március 1-én került felavatásra. Az ötemeletes, kétezer négyzetméteres épület a spanyol Alcobendas  városában található.

Az elmúlt években a sportág olyan legendás alakjai kerültek  be a Hírességek Csarnokába, mint például az amerikai Bill Russel, a görög Nikos Gallis, a brazil Hortencia Mascari. Vasárnap az isztambuli Swissotelben a sportág újabb 17 ikonját mutatták be, akik 2010-ben kerülnek be a FIBA Hírességek Csarnokába. Az ünnepélyes díjátadásra a döntő mérkőzés szünetében került sor a Sinan Erdam Arénában.

A most beválasztásra került 17 sportember 12 különböző országból került ki. A játékosok között a sportág olyan kivételes tudású egyéniségei találhatóak meg, mint például a litván Arvidas Sabonis, az olasz Dino Meneghin vagy az amerikai Cheryl Miller. 

A FIBA Hírességek Csarnokának két magyar tagja van, Dr. Hepp Ferenc és Kassai Ervin.

A Hírességek Csarnokába 2010-ben bekerültek teljes névsora:

Játékosok:

Divac, Vlade (Szerbia)
Kicanovic, Dragan (Szerbia)
Meneghin, Dino (Olaszország)
Miller, Cheryl (USA)
Sabonis, Arvydas (Litvánia)
Schmidt, Oscar (Brazília)
Zassoulskaya, Natalia (Oroszország)

Edzők:

Gaze, Lindsay (Ausztrália)
Gomelsky, Evgeny (Oroszország)
Novosel, Mirko (Horvátország)

Játékvezetők:

Bain, Jim (USA)
Dimou, Konstantinos (Görögország)

Sportvezetők:

Killian, George (USA)
Otto, Hans-Joachim (Németország)
Segura de Luna, Ernesto (Spanyolország) – posztumusz díj
Seye Moreau, Abdoulaye (Szenegál)
Ramsay, Al (Ausztrália)

Vármegyei szövetségek