Falco KC már alapszakaszgyőztes
13
Mar
2008
Falco KC már alapszakaszgyőztes
2008. március 13.  |  15:35


Parádés kezdése ellenére vereséget szenvedett a Bodrogi Bau a férfi kosárlabda-bajnokság 21. fordulójában. A két kulcsjátékosa nélkül kiálló Sopron Viggiano és Lakatos remeklésével közel húszpontos hátrányból állt talpra.

A legjobb nyolc közé jutásról ábrándozó soproniakat rövid idõn belül két meglepetés is érte, a második lehetett a fájdalmasabb. A sérült Leskót és Franát nélkülözõ vendégek azt még csak-csak elviselték volna, hogy Czuprák László, a Bodrogi Bau trénere Freeman helyett Böszörményit jelölte a kezdõötösbe, a három perc után feljegyzett 13–0-s vásárhelyi vezetés viszont a meccs egészére komoly hatással volt. A Kosársuli tizenhárom pontjából Brooks egymaga tizenegyet szerzett, és jó ideig úgy tûnt, a Sopron csapatán Meszlényi Róbert idõkérése sem segített. A sÖrdögök 29–12 után „szálltak le a buszról", Lakatos és Pojbics tripláival röpke két perc alatt 12–3-as sorozatot produkáltak, a negyed végéig nyolc pontra csökkentve hátrányukat.



Arra persze senki sem számíthatott, hogy a nyitány 80 százalék körüli vásárhelyi mezõnymutatója a folytatásban is megmarad, a törvényszerû visszaesést gyors indításból szerzett kosarakkal büntette a látogató. 38–33-nál éppen forrósodni kezdett volna a helyzet, amikor Brooks ismét kézbe vette az események irányítását: elõbb Freemant segítette hozzá egy zsákoláshoz, majd további hattal gyarapította saját pontjai számát. A két csapat közötti különbség azonban az amerikai hátvéd sziporkái ellenére sem nõtt tovább, honfitársa, Jeff Viggiano ugyanis négy duplával tartotta a lelket az övéiben.



A vadnyugati regényeket idézõ lövöldözésnek a nagyszünetig 54–50-es vásárhelyi elõny lett a vége, ám a harmadik negyed elején a Sopron fél perc alatt ledolgozta hátrányát, és minden kezdõdhetett elölrõl. A záró szakasz elõtt 77–74-re a sÖrdögök vezettek. Ahogyan közeledett a hajrá, úgy pörögtek egyre gyorsabban az események. Hat perccel a vége elõtt Gémes három büntetõ után egy triplát is berámolt, mire 84–84 után Lakatos csípõbõl egy hármassal válaszolt. Az egyre jobban fáradó vásárhelyi játékosok képtelenek voltak átlépni az õket sújtó téves bírói ítéleteken, így a 37. percben 86–93-as állást jegyezhettünk fel. A hitét vesztett Kosársulinak nem volt esélye a fordításra.



Czuprák László: – Két bírói fújásnak köszönhetõen nyert a Sopron.

Meszlényi Róbert: – Nehéz helyzetben voltunk, hiszen sem Lesko, sem Frána nem tudta vállalni a játékot, így gyakorlatilag center nélkül játszottunk. Szerencsére a mai játék a csapatról szólt, és ebben mi voltunk a jobbak.





Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli–Soproni sÖrdögök 91–100 (32–24, 22–26, 20–27, 17–23)



Uniqa NB I A csoportos férfi kosárlabda-mérkõzés, 22. forduló. Vásárhely, 600 nézõ. Vezette: Földházi, Hegedûs, Gál.

Bodrogi Bau: Drahos 12/6, BROOKS 30/9, Böszörményi 6, Kováts 7, GÉMES 21/6. Csere: Freeman 15/3, Babut, Szögi. Edzõ: Czuprák László.

Sopron: Bradley 16/6, LAKATOS 30/18, VIGGIANO 20, Körtélyesi 5, Boldizsár 8. Csere: Pojbics 9/3, VESZTERGOM 12. Edzõ: Meszlényi Róbert.



A Zalakerámia-ZTE KK együttese Pakson szenvedett vereséget, s ezzel végleg megpecsételõdött a sorsa: nem lesz a legjobb nyolc között.

Paks-Zalakerámia ZTE KK77-52 (24-12, 22-16, 14-17, 17-7)

Paks, 1200 nézõ. Jv.: Forrai, Kiss, Vétek. NB I A-csoportos kosárlabda-mérkõzés.

Paks: Toroman (10/3), Horváth Z. (7), Stevenson (2), Mészáros Z. (5), Gulyás (18/3). Csere: Murry (15/3), Brooks (-), Kiss (1), Csaplár-Nagy (10/6), Kanta (9/3), Morgen (-). Edzõ: Sabáli Balázs.

ZTE KK: Miskovics (3), Walters (12), Kámán (11/3), Hoffmann (4), Bassette (11). Csere: Baki (7/3), Vertetics (-), Tóth Á. (2), Simon L. (-). Edzõ: Nikola Lazics.

Kipontozódott: Walters a 31. percben.

Az utolsó esélybe kapaszkodhatott volna egy bravúros gyõzelemmel a Zalakerámia-ZTE KK, hogy életben maradjanak a nyolc közé jutásért halvány reményei, ám gyorsan kiderült: nem sok realitása van mindennek. Az elsõ negyedben a Paks megnyugtató elõnyt szerzett, majd késõbb tovább növelte ezt. A ZTE rendkívül gyengén dobott, így támadásai sorra kimaradtak, ráadásul a védekezésével is akadtak gondok. Szünet után a már amúgy is kilátástalan harcot vívó egerszegiek gondjai tovább nõttek, hiszen Simon László, valamint Vladimir Miskovics is megsérült (utóbbi bokája fordult ki), így az utolsó negyed hét pontja már ennek is betudható. A ZTE KK számára immár kijelenthetõ, elszállt minden reménye a nyolc közé jutásra, s készülhet az alsóházi rájátszásra.



Az elmúlt hetekhez képest jobb teljesítményt nyújtott az Olaj, ám ez jó teljesítmények nélkül a kulcsemberek sokadik betlijével nagyon kevés egy bravúrhoz.

Albacomp - Szolnoki Olaj KK 84-70 (24-13, 17-18, 21-19, 22-20)

Székesfehérvár. V.: Valovics, Kapitány, Farkas

ALBACOMP: Simon 15, Bradford 14/3, Radovic 24/6, McLendon 14/3, Bencze 5. Csere: Soós 8/6, Boozer 4. Edzõ: Peresztegi Nagy Ákos

SZOLNOK: Kelley 9, Hollins 23/3, Cziczás 3/3, Sabaliauskas 10/6, Góbi 9. Csere: Molnár 11/3, Harazin 4, Ledoux 4/3.

A sérülésektõl is sújtott fehérváriak a meccs elsõ pillanataiban nem igazán találták a ritmusukat, sok volt a pontatlan passz náluk. Ám mivel az Olaj megtette azt a szívességet, hogy nem használta ki gyengeségüket, a házigazda szépen lassan elhúzott. A bajnoki címvédõ négy percig nem talált be a gyûrûbe, különösen a triplák hajigálásában versenyeztek a vendégjátékosok egymással. Ám hiába a rengeteg tiszta dobóhelyzet, teljesen esélytelenül próbáltak a legértékesebb dobásfajtából néhányat elsüllyeszteni a gyûrûben. A második tíz percre sikerült szigorítania a védekezésén az Olajnak, voltak is szerzett labdák, ám azokat rendre elrontották Kelley-ék. Az amerikai irányító a ZTE elleni formáját hozta az elsõ húsz percben, így a negyed derekán úgy tûnt, a vendéglátó akár el is döntheti az összecsapást (33-18). Aztán Góbi visszacserélésével elsõsorban küzdõszellemben sikerült elõbbre lépni, a rutinos center pedig néhány értékes labdaszerzéssel, s pontokkal lendített volt csapata ellen jelenlegi klubja szekerén. A negyed végére megint magára talált az Alba, így tíz egységnyit megtartott elõnyébõl.A nagyszünetet követõen az Olaj sokkal pontosabb játékot mutatott, mint addig a meccsen. Kiválóan védekeztek ekkor Cziczásék, s gyorsan föl is zárkóztak 45-43-ra. Ekkor egy érthetetlen megtorpanást láthattunk a vendégek játékában, jöttek az eladott labdák, Kelley elvesztette a néhány perce megtalált ritmust, az ekkor már a hazai pálya elõnyeit korábban hiányoló fehérvári együttes pedig gyorsan kihasználta a címvédõ kihagyásait. A negyedik negyedben már az történt a pályán, amit a vendéglátók akartak, Radovic idõnkét klasszis megoldásokkal tartotta a távolságot, Bradford és McLendon pedig a legjobbkor döntötte el végképp a rangadó sorsát. A meccs egészét tekintve az Alba többet tett a gyõzelemért, így megérdemelten tartották otthon a két pontot, s harcolhatnak tovább a Kecskeméttel a nyolcban maradásért.Az Olaj így továbbra is adós maradt idén az idegenbeli bravúrral, így pedig elég nehéz lesz nekik megtartani a rájátszásig, a negyedik helyet. 



























POLAROID LAMI-VÉD KÖRMEND-UNIVER KECSKEMÉT 82–68 (22–20, 20–16, 17–20, 23–12)
Körmend, 2200 nézõ. V: Hartyáni, Bognár, Gorka
A mérkõzés osztályazata: 3
KÖRMEND: THOMAS 14/3, FODOR G. 9/3, Ferencz 10/3, Vavra P.8, OCITTI 9/3 Csere: TRUMMER 14/6, FODOR M.8/6, McCants 1, Henderson 9
KECSKEMÉT: SIGURDARSON 8/6, BLAIR 34/6, HORVÁTH Á. 12/6, Jefferson 2, Fiegi 8 Csere: Szabó Zs 4, Tóth P., Halmai,
Az eredmény alakulása. 5. p.: 8–8. 7. p.: 14–16. 14. p.: 29–27. 17. p.: 37–36. 19. p.: 42–36. 24. p.: 44–48. 27. p.: 54–52. 35. p.:63–58. 38. p.: 75–64
Kipontozódott: Fiegi (36.)

 A Polaroid Lami-Véd Körmend kosárlabdacsapata egy sok hibát hozó mérkõzésen, hatalmas küzdelemben 14 ponttal nyerte meg az Univer-Kecskemét elleni bajnokit.



A nyolc közé jutás szempontjából kulcsfontosságú mérkõzésen a körmendieknél Fodor Márton deréksérülése után még nem teljesen egészséges, de õ is vállalta a játékot.
A mérkõzés Sigurdarson triplájával kezdõdött, majd labdaszerzés után Vavra dobott ziccert, s a folytatásban is fej fej mellet haladtak a gárdák (4. perc: 8:8). Ám az elsõ negyed közepén megremegtek a kezek, több tiszta dobóhelyzet maradt ki mindkét palánk alatt. A rossz szériát Blair hármasa törte meg, de a Körmend is betalált, sõt Fodor G. duplája után elõször jutott elõnyhöz a meccsen (7. perc: 12:11). Ezután felváltva vezettek az együttesek, s a kisszünet elõtti utolsó másodpercben szerzett Fodor M.-tripla után kétpontos piros-fekete fórt mutatott az eredményjelzõ tábla. A második játékrészben is sok rossz dobást és eladott labdát látott a közönség, idegesen, kapkodva játszottak a felek. A játék képe a késõbbiekben sem változott, tapadtak egymásra a csapatok (18. perc: 34:33). A pontszegény negyed hajrájában aztán Ferencz és Thomas is bevágott egy triplát, így jelentõsnek mondható, hatpontos elõnyhöz jutott a Körmend (20. perc: 42:36). Mindent elmond a két gárda teljesítményérõl, hogy a dobások mezõnymutatója nem érte el a negyven százalékot. A kérdés az maradt, hogyan bírják erõvel a második félidõt a kecskemétiek, miután náluk csak hatan kaptak lehetõséget, míg a Rába-partiaknál tízen.A fordulás után Thomas gyorsan beköszönt, amire a vendégek Blair vezérletével 0:12-es sorozattal feleltek (24. perc: 44:48). Thomas büntetõkkel törte meg a hazai gólcsendet, majd nagy nehézségek árán sikerült egyenlíteniük is a piros-feketéknek (27. perc: 52:52). A bírói hibák okozta közjáték után már fordított a Körmend, de elszakadni nem tudott, mert a másik oldalon Blair nagyon jól játszott (29. perc: 57:56). A záró negyedben az izgalmak folytatódtak, a tét miatt a hibák száma tovább nõtt, sorra perdültek le a labdák a gyûrûrõl (35. perc: 63:59). De a körmendiek öt perccel a találkozó vége elõtt váltani tudtak, nyolc ponttal elhúztak, amire hiába kontrázott azonnal Blair 32-vel, mert Trummer nyolc pontot szórt, s már zúgott is a tíz, tíz (38. perc: 75:64). Innen pedig már nem volt visszaút a vendégeknek, 14 pontos vereséget szenvedtek, miután Ocitti utolsó másodperces triplával lezárta a mérkõzést.

Krivacsevics Dragoljub: - Gondoltam, hogy nehéz meccs lesz. Nagyon megdolgoztunk ezért a gyõzelemért.

Zsoldos András: - Büszke vagyok játékosaimra, jól tartották magukat. Kicsivel több rutinnal más is lehetett volna a vége.


























FALCO KC SZOMBATHELY - MARSO-VAGÉP NYKK 109–79 (26–21, 20–28, 35–13, 28–17)
Szombathely, 2800 nézõ. V: Bodnár, Király, Gyõrffy
SZOMBATHELY: KÁLMÁN 23/3, DOYNE 29/6, VÁRADI K. 11/6, KAZLAUSKAS 19/6, Aliakszejev 8. Cs: Feigl 2, DRAUGHAN 15/3, Borszéki, Will 2, Csiszár, Papp, Horváth D. Edzõ: Szrecsko Szekulovics
NYÍREGYHÁZA: Savic 10, Buchanan 6, Mouton 7/3, SITKU 18/6, HELBICH 20/3. Cs: Trepák 8, Siska 3/3, Krasznai 2, Farkas 2, Nagy K. 3/3. Edzõ: Déri Csaba
Az eredmény alakulása. 3. p.: 9–6. 8. p.: 24–13. 14. p.: 36–27. 17. p.: 39–34. 24. p.: 63–51. 27. p.: 69–58. 33.. p.: 89–71. 37.. p.: 100–71
Kipontozódott: Feigl (37. p.)



 Az A-csoportos férfi kosárbajnokság soros fordulójában a hazai pályán játszó Falco nehezen kezdte a Nyíregyháza elleni meccset, végül nagyon könnyen nyert.



A Falco-drukkerek nagy örömére Kálmán és Draughan is bemelegített társaival - elõbbi hosszú kihagyás után ismét a kezdõben kapott helyet, utóbbi a kispadra ült.
Helbich pontjaival kezdõdött a mérkõzés, utána viszont a Falco percei következtek, de a Nyíregyháza nem hagyta meglépni a hazaiakat (3. perc: 6:6). Váradi triplája adta meg a jelet a szombathelyi rohamokra, Kálmán is remek formában tért vissza, így pillanatokon belül tíz pont fölé tornázta elõnyét a frissebben, gyorsabban játszó Falco (7. perc: 24:13.) Déri Csaba kénytelen volt idõt kérni - fel is rázta tanítványait. Sitkuval és Helbichhel nem tudtak mit kezdeni a hazaiak, mindkét magas ember ponterõsen kosárlabdázott. A második etapot ismét remekül kezdte a Falco, visszaállította tíz pont körüli elõnyét (13. perc: 36:27). Ezután azonban váratlanul hullámvölgybe került, kapkodva, sok hibával játszott a hazai egylet. Rengeteg labdát adtak el Kálmánék, s ezekbõl a vendégek könnyû kosarakat szereztek (17. perc: 39:36). Igaz, a Nyíregyháza meglehetõsen keményen játszott, ez a stílus pedig nem tetszett a szombathelyieknek (19. perc: 44:44.) A félidõ végén vezetett néhány erõtlen rohamot a Falco, ám ezeket könnyedén kivédekezték a vendégek. Az elsõ játékrész Sitku triplájával zárult, így az NYKK vonulhatott némi elõnnyel a nagyszünetre (20. perc: 46:49).Az öltözõben rendet tehetett játékosai fejében Szekulovics mester, mert a folytatásban egy felpaprikázott Falco lépett pályára, amely egybõl nekiesett ellenfelének. A hazaiak parádés játékkal produkáltak egy 17:2-es rohamot (24. perc: 63:51). Ekkor már nem lehetett megállítani a Falcót: szinte minden támadás kosárral végzõdött, bejöttek a távoli dobások, a vendégek helyzetbe is elvétve kerültek. Nem kellett volna megrángatni az oroszlán bajszát - kommentálta a Nyíregyháza vesszõfutását egy hazai drukker. Az utolsó (30. perc: 81:62) etapnak már nem volt jelentõsége, eldõlt a mérkõzés. A hazai közönség utolsó kívánságát Draughan teljesítette, az õ duplájával érte el a százas határt a Falco (36. perc: 100:71). A végén mindkét oldalon a fiatalok kaptak lehetõséget.Újabb sikerével a Falco négy(!) fordulóval a vége elõtt már bebiztosította alapszakasz-gyõzelmét.

Szrecsko Szekulovics: - Az elsõ félidõben pontatlanul játszottunk, rosszul védekeztünk, azonban amint rendeztük a sorainkat, már nem volt probléma.

Déri Csaba: - Volt egy nagyszerû félidõnk, de a folytatásban már nem tudtuk tartani a lépést a Falcóval.Van még 4 forduló, de a Falco KC már alapszakaszgyõztes


 











Tizennyolcadik vereségét szenvedte el az UNIQA NB I/A-csoportos Férfi Kosárlabda-bajnokságban Pécsen pályára lépõ Kaposvári KK.
PVSK-EXPO Center Pécs–Kaposvári KK 86–68 (14–25, 23–11, 23–13, 26–19)

Pécs, Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnok, 1300 nézõ. Vezette: Pálla, Török, Tóth K.

PVSK-EXPO Center Pécs: Kutasi (2), Williams (17/9), Dénes (6/6), Tóth N. (9), Lapov (17/9). Csere: Alekszics (17/6), Czigler (6), Grebenár (8), Karageorgiu (2), Lepsényi (-), Pólya (-), Kovács P. (2). Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics. Edzõ: Völgyi Péter.

Kaposvári KK: Csirke (7), Vojvoda (10/6), Szõke (8), Hendlein (12), Orosz (11). Csere: Kinsella (9/6), Kiss K. (9/6), Tömösváry (2), Márkus (-). Vezetõedzõ: Horváth Imre. Edzõ: Fekete Ádám.

Az eredmény alakulása 3. p.: 4–4. 9. p.: 9–19. 12. p.: 18–28. 24. p.: 46–41. 32. p.: 62–52. 38. p.: 79–62.

Kipontozódott: Vojvoda (a 31. p.).

Mindkét együttes nélkülözte elsõszámú irányítóját a szomszédvári rangadón. A hazaiaknál Wittmann Krisztián, a vendégeknél Matija Ceskovic hagyta ki a meccset sérülés miatt. A kaposvári oldalon rajta kívül mindenki vállalta a játékot, igaz a találkozó elõtt gyengélkedõ Kinsella nem kezdett. Jól rajtoltak a vendégek, akik bátor játékkal 16-9-es elõnyt kovácsoltak, addig amíg Sztojan Ivkovics meg nem elégelte a látottakat. A második játékrészben Vojvoda villant kétszer is, ám a labdákat lopó Pécs fokozatosan felzárkózott. Az agresszívebb játékra váltó hazaiakknál Alekszics és Lapov vezette a támadó akciókat, Williams révén pedig már a Pécs vezetett 37-36-ra. A folytatásban is a baranyaiak akarata érvényesült, akik pontosabb dobóteljesítménnyel szereztek egyre nagyobb elõnyt. A záró szakaszban már húsz egységgel tartott elõrébb az Ivkovics-gárda, amely a várt biztos gyõzelmet aratta.

Sztojan Ivkovics: – Mi többen voltunk, ez döntött a javunkra. Remélem jövõre is találkozunk a kaposváriakkal.

Horváth Imre: – Jelenlegi edzettségi állapotunkban - hasonlóan a paksi meccshez - csak egy félidõt bírtunk.





A Dombóvár Budapesten szerezte meg idei tizennegyedik gyõzelmét, a több sebbõl vérzõ MAFC ellen. Hiába dobott Vavra András 28, Jitim Young pedig 24 pontot a hazaiaknál, kettejük jó teljesítménye kevés volt a jobb erõkbõl álló Dombóvár ellen.

MAFC-Planet Leasing Dombóvár KC 81-89 (18-26, 22-21, 21-19, 20-23).

Budapest, Gabányi sportcsarnok, 250 nézõ. V: Benczur, Szilas, Jakab.

MAFC: YOUNG (24/6), Fodor (2), Wehner (13/9), VAVRA A. (28/9), Fülöp (2). Csere: Misek (12/6), Radovics (-). Edzõ: Dinnyés Attila.

Dombóvár: ENGLISH (16), MILLS (22/12), Deák (3), Sanders (20/3), WILEY (19/15). Csere: Vas (-), Bódi (6), Balogh (3/3), Molnár (-). Edzõ: Dzunics Braniszlav. Az eredmény alakulása: 3. p.: 0-7, 5. p.: 9-9, 15. p.: 29-40, 23. p.: 46-47, 27. p.: 56-55, 35. p.: 66-74. Kipontozódott: Wehner (38. p.)

Dinnyés Attila: - Amit jelen helyzetünkben tudtunk, megtettük, s ehhez gratulálok csapatomnak.

Dzunics Braniszlav: - Megszenvedtünk ezért a gyõzelemért, mert csak idõnként játszottunk úgy, ahogy szerettünk volna.






Vármegyei szövetségek