Beharangozó
04
Feb
2008
Beharangozó
2008. február 4.  |  10:36
Nyugodtan nevezhetjük a szerdai fordulót a rangadók fordulójának. Szinte valamennyi mérkõzésnek különleges tétje van. A vásárhelyiek a bennmaradás szempontjából sorsdöntõ mérkõzésen a Kaposvárt látják vendégül. Körmendnek a ZTE, Sopronnak az Univer ellen kell (ene) nyernie, hogy a felsõházba jutás reális cél maradjon. Ismét a Dombóvárral, meccsel az Olaj, azzal a csapattal, melytõl nagyon kikapott szombaton. Az összecsapás már csak a miatt is fontos, mert szolnoki gyõzelem esetén helyet cserél a tabellán a két klub. Az utóbbi évek egyik sikercsapatához, a jelenlegi ötödik Pakshoz látogat szerdán a trónkövetelõ Falco KC Szombathely. Visszavágás reményében utazik az Albacomp a Mecsek aljára. Minden adott ahhoz, hogy szerdán idegenben is folytassa jó sorozatát a Marso-Vagép NYKK. Az idei hat bajnokijából eddig négyet sikeresen teljesítõ élvonalbeli férfi kosárlabdacsapat a MAFC vendége lesz.





Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli–Kaposvár

Három idegenbeli találkozó után holnap este hat órától ismét hazai környezetben lép pályára a Bodrogi Bau férfi kosárlabdacsapata. A vásárhelyiek a bennmaradás szempontjából sorsdöntõ mérkõzésen a Kaposvárt látják vendégül.Futballban hat-, kosárlabdában négypontos rangadó: a sereghajtó Kosársuli a tabella utolsó elõtti helyezettjét fogadja. A somogyiak 16 forduló után két gyõzelemmel állnak jobban Czuprák László legénységénél, azaz itt az alkalom, hogy a Vásárhely megkezdje a felzárkózást a közvetlen riválisokhoz. Az alapszakasz végeztével a csapatok valamennyi eredményüket magukkal viszik majd az alsóházi rájátszásba, és a mezõny kiegyensúlyozottságának ismeretében nem kizárt, hogy a szezon végén a kiesés, illetve a bennmaradás akár egyetlen gyõzelmen múlhat.



– A vereségek ellenére büszke vagyok a csapat elmúlt hetekben nyújtott teljesítményére, hiszen Szolnokon és Dombóváron is közel álltunk a meglepetéshez – mondta dr. Elek András, a Kosársuli elnöke. – Szakmailag meccsrõl meccsre fejlõdünk, és a játékosok egyre hatékonyabban valósítják meg a felvázolt taktikát. Dombóváron remekül védekeztünk a triplák ellen, Nyíregyházán pedig kifogástalanul semlegesítettük az ellenfél egyik legjobbját, az irányító Savicot. Természetesen a Kaposvár elleni mérkõzésnek is megvan a kulcsa. Bízva abban, hogy a rutinosabb magyar játékosok, Csirke, Orosz vagy Szõke nem rukkolnak elõ semmi váratlannal, ügyelnünk kell, hogy az amerikai Edwards ne szórja meg magát, és ugyanígy perdöntõ lehet Hendlein védése is.

A találkozót a 14 éven aluli szurkolók ingyen tekinthetik meg.



Polaroid Lami-Véd Körmend-
Zalakerámia ZTE KK

A vasi meccsek sorozat újabb állomása a szomszédvári rangadó. A Falco KK elleni bajnoki, majd két Magyar Kupa-találkozót követõen szerdán Körmenden vendégeskedik a Zete.A Falco elleni találkozóra visszatérve papíron nem sok esélye volt a zalaiaknak. Ez a valóságban is realizálódott. Az FKC vezetése már a nyáron kialakított egy olyan játékoskeretet, amellyel akár a bajnoki címet is célba vehetik. Ez a ZTE-re nem igaz. Tovább tart a kapkodás és kis túlzással szinte hetente kell újabb és újabb embert beépíteni vagy legalábbis megpróbálni Nikola Lazics edzõnek. Így eredményesnek lenni rendkívül nehéz dolog. Ezt lehet még azzal ragozni, hogy a már itt lévõ külföldi, Walters is nagyon hullámzó teljesítményt nyújt. Joggal jegyezte meg a tréner: Ez a legrosszabb helyzet. Egyszerûen nem tudom kiszámítani, mikor nyújt tudásának megfelelõen jót, s mikor betlizik. Még egy meccsen belül is képes óriási különbséget produkálni. El kell vele beszélgetni, mert a képessé-ge alapján értékes játékos, de ezt szeretnénk is kamatoztatni. Az igazolások ügye gyakori téma, s egy biztos, a jövõben, ha a klub és a támogató kör is komolyan gondolja, hogy a nyolc között akar végezni, akkor ekkora hibákat nem lehet elkövetni. A találkozónak nem mi vagyunk az esélyesei. Tudjuk nagyon jól, hogy a vasiaknál bármilyen gondok is vannak, a Zete ellen mindig külön motiváció számukra pályára lépni. Különben meg nem csak ellenünk, bárki legyen a vendég, mindig képesek kiemelkedõt produkálni. Számunkra is nagyon fontos ez a találkozó a nyolc közé kerülést illetõen. Igaz, így vannak ezzel õk is. Megpróbáljuk õket meglepni. Ehhez azonban néhány játékosunknak nagyon össze kell kapni magát. Elsõsorban az idegenlégiósokra gondolok. Ennél sokkal többet várunk tõlük. A szakmai stáb is hasonlóan gondolkodik. Abban bíznak, hogy tudnak meglepetést okozni, de nagyon oda kell majd figyelni. Érdekesség az is, hogy a körmendiek trénere, Krivacsevics rövid idõ alatt rendezni tudta a sorokat és néhány meglepõ eredményt produkáltak. A játékosok és a vezetõk is nagyon készülnek, hiszen a végsõ helyezést illetõen mindkét klub életében a hátralévõ találkozók végkimenetelének rendkívül fontos szerepe van. Így lesz ez holnap este is.



Szolnoki Olaj KK-Planet Leasing Dombóvár KK

Ismét a Dombóvárral, meccsel az Olaj, azzal a csapattal, melytõl nagyon kikapott szombaton. Az összecsapás már csak amiatt is fontos, mert szolnoki gyõzelem esetén helyet cserél a tabellán a két klub.

Ez lenne az igazán nemes bosszú.

Letört, szomorú játékosok ültek Dombóváron, a vendégpadon szombat késõ este. Szurkoló és játékos egyaránt elkeseredetten vette tudomásul: húszpontos elõny kevés a dombóvári csarnokban a továbbjutáshoz.A két kulcsember, Kelley és Hollins volt talán a legszótlanabb, pontosan érezték: tõlük többet várt mindenki ezen az estén. De valamiért nem ment nekik, mint ahogyan a csapatból többeknek sem. A társak védték a két amerikai fiút, az Olaj bajnoki és kupagyõzelmének két fõ letéteményesét, mondván ezt közösen szúrtuk el.De vajon mi lehet a rosszabb teljesítmény mögött? Ami tény, az utóbbi hetekben, pontosabban december elejétõl a szolnoki kosarasok fogcsikorgatva, küzdve, idõnkét jobban, néha rosszabbul játszva, de mindössze a Pakstól kikapva szépen felzárkóztak az élmezõnyhöz. Megnyertek két nehéz idegenbeli meccset, nem kis lelkierõrõl téve tanúbizonyságot, lehetetlen helyzetbõl hozták vissza a Vásárhely elleni bajnokit, gyõztek összesen ötször a bajnokságban, egyszer a kupában. Majd ugyanebben a sorozatban vesztettek, s kiestek.Azt már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy a szezon meglepetéscsapata, a négy remek légióst felvonultató Dombóvár ellen kõkemény lesz a párharc. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a szolnoki húszpontos vereség nem a valódi különbséget takarta a felek között, hiszen kevéssel a vége elõtt még hat ponttal ment csak az Olaj. Persze a harminc pontos differencia sem fedi a valóságot, de hát ez már a múlt, rágódni rajta nem szül jó eredményt.A bajnoknak mindig sokkal nehezebb dolga van, hiszen ellene kettõzött erõvel küzdenek az ellenfelek. A sérülések sem segítették eddig a játékosok dolgát, Jurkunas például már két hónapja harcképtelen. De Dombóváron még nélküle is illett volna megtartani valamit az elõnybõl.Pór Péter vezetõedzõ szerint a védekezésben keresendõ a nagy vereség legfõbb oka.- Amíg leszed az ellenfél egy meccsen 19 támadólepattanót, akkor nehéz nyerni. Ekkora elõnyt nem adhatunk senkinek. Azt látnunk kell, hogy itthon extrán dobtunk kintrõl, s úgy tudtunk a végjátékban nagyobb elõnyt kiharcolni, most mindössze 15 százalékos pontossággal találtak a hármasaink. Abban az esetben, ha ennyire hatástalanok vagyunk kintrõl, nehéz lesz nyerni.Azonban jön az újabb meccs, búslakodásra, a sebek nyalogatására nincs idõ.- A kupából már kiestünk, visszaút nincs. Úgy kell felfognunk a hármas ütközetet, mintha a rájátszásra gyakorolnánk. Itt most nem számít más, csak a gyõzelem, mindegy mennyivel kaptál ki három nappal azelõtt.



MAFC- Marso-Vagép NYKK

Minden adott ahhoz, hogy szerdán idegenben is folytassa jó sorozatát a Marso-Vagép NYKK. Az idei hat bajnokijából eddig négyet sikeresen teljesítõ élvonalbeli férfi kosárlabdacsapat a MAFC vendége lesz. Márpedig a mûegyetemisták a jelek szerint sok gonddal küszködnek.– Felvételt is láttunk az ellenfélrõl, magam pedig személyesen tekintettem meg a Sopron elleni hazai mérkõzését, mégsem tudjuk, hogy mire számíthatunk – mondta Déri Csaba, az NYKK edzõje.– A hétvégi körmendi kupameccsen ugyanis betegségek miatt többen hiányoztak a gárdából, kérdéses, hogy õk felépülnek-e szerdára. Young és Draughan személyében két jó képességû légiós erõsíti a fõváros egyetlen élvonalbeli csapatát, amely egy zónaszerû, kellemetlen védekezést alkalmaz. Ezzel elsõsorban a gyûrûjûket védik, és szinte tálcán kínálják fel a hárompontosok lehetõségét, nem véletlen, a hogy a Körmendnek a két hétvégi kupameccsen összesen 68 távoli kísérlete volt a MAFC ellenében.– Figyelmeztetõ jel, hogy a fõvárosiak még ezzel a csonka csapattal is tisztes eredményeket értek el a vasi városban, a hazai bajnoki mérlegük pedig imponáló: hét meccsbõl öt gyõzelem.

 Kellemetlen, csúszós talajú a Gadányi-csarnok játéktere, a gyûrû is remeg, de mi sem elcsúszni, sem pedig remegni nem szeretnénk.A sorsolás továbbra is adott ahhoz, hogy a gárda megszilárdítsa helyét a felsõházban, nyilván a budapesti mellett a szombati Sopron elleni hazai meccset is szeretné megnyerni a Déri-legénység.– Ha a két meccset kellene rangsorolni, akkor éppen az elõbb felsorolt okok miatt a MAFC elleni tartom nehezebbnek – így Déri Csaba. – A fõvárosban a Paks is kikapott az utóbbi hetekben és Pécsen is csak hosszabbítás után vesztett szerdai ellenfelünk. Nálunk Situ Ernõ kisebb saroksérülése okozott gondot, de kedden már õ is teljes értékû munkát végezhetett.



ASE-Falco KC

Az utóbbi évek egyik sikercsapatához, a jelenlegi ötödik Pakshoz látogat szerdán a Falco KC Szombathely. A sérült Ciricet Váradi pótolja, de kulcsszerep vár Alekszejevre is, akinek Gulyással kell felvennie a harcot a palánk alatt. Egy hét alatt háromszor játszott a Zalaegerszeg együttesével a Falco KC Szombathely. A mérleg: két gyõzelem és egy döntetlen, ráadásul a Falco bejutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé. Jó formában várják tehát a Paks elleni rangadót Kálmánék.Szrecsko Szekulovics szombaton azt mondta, hogy a csapathoz hasonlóan õ is nagyon elfáradt. Ezért a játékosok vasárnapra szabadnapot kaptak. Kimerültség ide vagy oda, gyõzelmet vár csapatától.

- Valóban így van, három kemény mérkõzést játszottunk egymás után a Zalaegerszeggel. Mennünk kell azonban tovább, sok idõ nem jutott a pihenésre. Egy dolog biztos: nagy rangadó lesz a szerdai. A Falco az elsõ a tabellán, úgy gondolom, mi vagyunk a mérkõzés esélyesei. Gulyást tartom a legveszélyesebb játékosuknak, az eddigieknél is nagyobb feladat hárul tehát Alekszejevre, neki kell ugyanis hatástalanítania õt. Bár ott van még Mészáros Zalán és Horváth Zoltán is, mindketten jó kosarasok, tõlük azonban nem tartok ennyire. Gyorsabbak és technikailag is képzettebbek vagyunk ellenfelünknél, a Paks inkább statikus játékra képes. Fejben jobbak vagyunk, éppen ezért gyõzelmet várok szerdán! Azzal, hogy Ciric és Pankár sérülés miatt nem játszik, Will Tamásra és Váradi Kornélra hárulhat több feladat. Most úgy gondolom, hogy Váradi Kornél lesz a kezdõ. - mondta bizakodva Szrecsko Szekulovics.
Sabáli Balázs tavaly bajnoki ezüstéremig vezette a Körmend együttesét, ezt követõen lett a Paks edzõje.

- Természetesen mást nem is tudok elképzelni, minthogy mi nyerjünk szerdán. Van miért visszavágnunk a Falconak. Igaz, az õszi találkozó teljesen más mérkõzés volt. Nem érdemes abból kiindulni, hiszen még nagyon az év elején jártunk, azóta csak erõsödött a csapatunk. Akkor jobb volt a Falco, ezt el kell ismerni. Biztos vagyok benne, hogy most teljesen más lesz a játék képe. Tudjuk, hogy Ciric sérült, de a Falco bebizonyította a Zalaegerszeg ellen is, hogy nélküle is van tartása a csapatnak. Tisztában vagyok vele, hogy a sárga-feketék a találkozó esélyesei, ám megpróbáljuk kizökkenteni õket saját játékstílusukból, és mindent megteszünk, hogy legyõzzük õket! - mondta Sabáli Balázs.

Õsszel összecsapott már egymással a két klub, akkor nagy csatában, 89-75-re nyert a Falco az Arénában. A tolnaiak azóta sem szárnyalnak, hiszen a fordulót csak az ötödik helyrõl várják. Kilencszer gyõztek, hatszor kikaptak. Legutóbb például 72-67-re kaptak ki Székesfehérváron. Ráadásul egy hete húzódik a légiós ügyük: továbbra sem érkezett meg ugyanis a 3-4-es poszton bevethetõ amerikai kosaras. A piros-kékeknek égetõen fontos lenne nyerniük a hétközi találkozón, hiszen az alapszakaszban az elsõ négyben szeretnének végezni.

A vasiaknak leginkább a több mint százszoros válogatott centerre, Gulyás Róbertre kell majd figyelniük. Ahogy írtuk, hasonlóan vélekedik Szrecsko Szekulovics is, akinek mondandóját a tények is alátámasztják: a kosaras meccsenként eddig közel 34 percet töltött a pályán, átlagban 23 pontot dobott - éppen Kálmán Lászlót elõzi meg a legjobb dobók listán - és majdnem nyolc lepattanót szedett össze.
A rangadón a Pálla Zoltán, Ádám József, Csõsz Tamás hármas fújja majd a sípot.



Soproni sÖrdögök-Univer KK

Szerdán 19.00 órakor a Sopronnak nyernie kell(ene), hogy a felsõházba jutás reális cél maradjon. Az utóbbi idõben formán kívül játszott a csapat, ezért jelentõs javulásnak kell a játékban beállnia ahhoz, hogy nyerni  tudjanak. A Kecskemét erõs csapat, akik ugyanúgy a legjobb nyolc közé törekednek, mint a házigazdák. A lépéselõnyt az õszi kecskeméti gyõzelem jelentette, ezt nem akarják elveszíteni, mivel a nem várt vereségek miatt, úgy tûnik, hogy már csak a hírõs városiakat tudják kiszorítani a nyolc közé jutásért vívott harcban. Bár még sok van hátra a bajnokságból, de felmérve az erõviszonyokat, minden hazai mérkõzését meg kell nyerni a sÖrdögöknek és még legalább egy idegenbelit is, hogy elérjük a céljukat!

Az elmúlt héten az edzéseké volt a fõszerep, jelentõs fizikai munkát végeztek a játékosok. Kedden a SMAFC csapatával játszott edzõmérkõzést a csapat, ahol igyekeztek a szakvezetõk a kevesebb lehetõséghez jutó játékosoknak több szereplést biztosítani, formába hozni õket. Lesko sérült, továbbra is gyulladt a térde, így egész héten nem edzett, kérdéses a játéka szerdán is.

Vele vagy nélküle, nyerni szeretne a Sopron



PVSK -Albacomp

Felemásra sikeredett legutóbbi keleti túránk, hiszen a bajnokin kikaptunk a Nyíregyházától, de a kupában kivívtuk a továbbjutást az Eger ellen. Csapatunk értékét jelzi, hogy nyíregyházi vereségünket több helyen is a meglepetés kategóriába sorolták. Pénteken játszottunk egy felkészülési mérkõzést a kaposváriakkal, ezen 89-62-re nyertünk.- A pénteki, zárt kapus találkozón örömmel láttam, hogy Kutasi Gergelynek, Grebenár Péternek és Dénes Gábornak szépen bõvül a támadórepertoárja – engedett rövid bepillantást a kulisszák mögé Sztojan Ivkovics szakmai igazgató.

– Ez már csak azért is jó, mert igyekszünk minden meccsünkön újdonságokkal kirukkolni, amik lehet, hogy csak apró változtatások, és nem is mindig veszik észre õket a nézõk. Erre egyébként most nagy szükség is lesz az Albacomp ellen, hiszen három helyen is megváltozott a keretük õszi gyõzelmünk óta, szóval ez teljesen más csapat lesz. Ez egyébként szinte az egész mezõnyre igaz, mindenhol erõsödött a csapat az õszi rajt óta. Végig koncentrálva, teljes erõbedobással kell kosaraznunk ahhoz, hogy ismét gyõztesen hagyjuk el a pályát. Biztos vagyok benne, hogy remek meccset láthatnak, akik kilátogatnak szerdán a csarnokban, és nekünk is nagy szükségünk lesz a közönség lelkes biztatására. Fordulóról fordulóra érezzük szurkolóink szeretetét, ez minden nehézség közben erõt ad.

- Nehéz meccs vár ránk, de mégis nyerni akarunk. Az Albacomp szerintem most picivel jobb, kár, hogy Bencze, Boozer kihagyott néhány edzést, és nem tudjuk, mennyire lesz teljes értékû az újra edzésbe állt Radovics - vélte Goran Miljkovics. Nehéz meccs lesz, de az albások gyõzni akarnak!   

Vármegyei szövetségek