Megteremteni az esélyt
05
Feb
2008
Megteremteni az esélyt
2008. február 5.  |  14:12
Kedd este 6-kor Csehországban folytatja menetelését a nõi kosárlabda Euroligában a MiZo Pécs 2010, amely a nyolcaddöntõ elsõ meccsét játssza.

Az már régen rossz, ha találkára kezelésrõl megy az ember. A játékosok hétfõ reggel 9-kor jöttek össze a Lauber Dezsõ sportcsarnok elõtt, onnan indultak autóbusszal Brnóba. A fiatal Sarok Nikolett és a rutinos Mészáros Kornélia volt ott leghamarabb. – Nem vagyok nyavalygós, de nem elég, hogy térdmûtéten estem át, már három hete ideggyulladással bajlódom. Éjjelente nehezen alszom, most is orvostól jövök. Nem tudom, mire leszek képes Brnóban – nyilatkozta a nyáron igazolt Mészáros, akinek a MiZo Pécs 2010-zel ez lesz az elsõ meccse a csehek ellen.Nem úgy a csapatkapitány Iványi Dalmának.

– Sokszor játszottunk már egymással, számomra a legemlékezetesebb a 2004-es Final Four volt, amikor a harmadik helyért vívtunk nagy csatát – jegyezte meg a népszerû pécsi kosaras.
Tényleg jól ismeri egymást a két együttes, eddig tizennyolcszor találkoztak, a tizenkétszer a brnóiak, hatszor a baranyaiak nyertek.– Azért is vagyunk kissé bánatosak, mert jól ismerjük egymást – kezdi Rátgéber László, a MiZo Pécs 2010 vezetõedzõje. – Tudjuk, hogy mennyire erõs csapat, a keretükben kilenc Euroliga-szintû játékos van, nálunk viszont csak négy és fél. Béres Tímea az 5,9 pontos, Ivana Vecerová pedig a 4,4 mostani nemzetközi átlagával nem kezdõember, pedig nálunk azok lennének. Egyben közösek vagyunk: nem tudunk tévedni a cserékkel. A cseheknél õk is jók, míg nálunk nagyon rövid a kispad. Ez nem pesszimizmus, hanem tényszerûség. De mi mindig is képesek voltunk kisebb fajta csodákra.

A meccs játékvezetõi: Anostopoulos (görög), Mateus (francia), Kremer (német) – utóbbi hölgy, régebben a Wuppertalban szerepelt.

Úgy tudjuk, hogy Pécsrõl körülbelül kétszáz szurkoló utazik Brnóba, hogy a helyszínen bíztassa kedvenceit. Az EL-nyolcaddöntõ két nyertes meccsig tart, a visszavágó pénteken lesz Pécsett, az esetleges harmadik meccs pedig jövõ szerdán Brnóban.
  



Hétfõ hajnali négy órakor indult Franciaországba, Bourges-ba az MKB-Euroleasing Sopron nõi csapata az Euroliga-rájátszás elsõ mérkõzésére. A nyolc közé jutásért vívandó párharc elsõ mérkõzését kedden este fél 9-tõl rendezik – legalább egybusznyi soproni szurkoló elõtt.
  Az utazást megelõzõen Székely Norbert, a soproniak edzõje azt fejtegette: nagyon erõs, egységes és jó szerkezetû csapattal kerültek szembe tanítványai. „A Bourges csapatának lelke az együttes két szimbolikus kosarasa, ha úgy tetszik, ikonja, a hosszú évek óta náluk játszó irányító, Dumerc, illetve a kettes és a hármas poszton egyaránt bevethetõ, nagyon nagy rutinnal rendelkezõ Melain. Õk adnak fazont a francia csapatnak. Persze mellettük is vannak igen jó kosarasai ellenlábasunknak. Az ausztrál bedobó Snell bátran vállalkozik távolról, s a külsõ sorban csereként ott van két ifjú tehetség, a Pécsrõl igazolt Bujdosó Nóra, valamint a Jelena Milovanoviccsal U18-as Európa-bajnokságot nyert szerb Sonja Petrovic. A palánk alatt is igen erõs a Bourges. Több év vándorlás után úgy tûnik, megtalálta önmagát a horvát center, a 198 centi magas Sonja Kireta. Õ ugyanis a Bourges legeredményesebb játékosa, több mint tizenhárom pontot dobott meccsenkénti átlagban az Euroliga csoportmeccsein.  Emellett több mint kilenc lepattanót is leszedett. A négyes poszton két remek fizikai adottságokkal megáldott játékosa van a Bourges- nak Ndongue és Miyem személyében" – kezdte Székely Norbert, aki amellett, hogy a játékosokból, a Bourges játékából is felkészült s igyekezett ugyanezt tenni tanítványaival is. Kérdés, mindez mennyire sikerült.„A Bourges nagyon fegyelmezett, szervezett játékot játszik, jól próbálja kihasználni a csapat szerkezetébõl adódó lehetõségeket. A villámgyors Dumerc kapja a zárásokat, s azokból próbál dobni, vagy betörés után kosarat szerezni, esetleg leosztani a labdát valamelyik jobb helyzetben lévõ társának. Õt mindebben jó csapatvédekezéssel meg kell próbálni megakadályozni. Védekezésben alapvetõen nagyon szívós, kemény és agresszív emberfogással védekezik a Bourges, szervezett csapatvédekezést mutat ellenfelünk. Játékosai mindenütt ott vannak, nehéz ellenük tiszta dobóhelyzeteket kialakítani" – mondta a szakvezetõ. Azok után, hogy ennyi jót mondott az ellenfélrõl a soproniak edzõje, rákérdeztünk: van-e gyenge pontja a Bourges-nak. Erre ezt mondta Székely Norbert: „Úgy gondolom, két sebezhetõ pontja van a Bourges-nak. Remélem, játékukból sikerült jól felkészülnünk. Sokat jelenthet, ha Dumercet sikerül megfogni. Saját csapatomat kreatívabbnak érzem, jobban tudunk improvizálni. Éppen ezért a bátor játéknak s a tiszta helyzeteinknél a dobóteljesítményünknek nagy szerepe lehet. A másik, ahol talán jobbak lehetünk, az az, hogy szerintem mi lendületesebb, gyorsabb játékot játszunk. Ezt persze a pályán is érvényre kellene juttatni. Bourges-ban a szurkolók végigdobolják, -kiabálják a meccset, remek hangulatot teremtenek, emiatt sokat jelenthet az egybusznyi soproni szurkoló segítsége. Nagyon nehéz lesz Bourges-ban nyerni, de nem lehetetlen."  

Vármegyei szövetségek