Dombóvár kiütötte a címvédõt
04
Feb
2008
Dombóvár kiütötte a címvédõt
2008. február 4.  |  12:22
A Dombóvár két amerikaija a szolnoki betlijük után bedarálták az Olajt. Vezérletükkel teljesen jogosan nyert 30 ponttal a szezon meglepetéscsapata, s verte ki a címvédõt.

Planet-Leasing Dombóvár - Szolnoki Olaj KK 81-51 (21-15, 21-7, 18-17, 21-11)

Dombóvár, 1000 nézõ. V.: Bodnár, Ádám, Kóthay

DOMBÓVÁR: English 14, Mills 22/6, Deák 3, Sanders 21/3, Wiley 11/3. Csere: Balogh, Simon 8/3, Molnár 2. Edzõ: Dzunics Braniszláv

OLAJ: Kelley 9, Hollins 16, Cziczás 3/3, Sabaliauskas 9/3, Góbi 6. Csere: Molnár 6/6, Harazin 2, Cseh. Edzõ: Pór Péter
Kipontozódott: Kelley 37. perc, Hollins 39. percDobószázalék

2 pontos: 56%, ill. 44 %

3 pontos: 13/6, ill. 26/4

Büntetõ: 22/17, ill. 10/7

Fault: 15, ill. 21

Eladott labda: 12, ill. 14 (Kelley 7)

Gólpassz: 11 (English 9), ill. 8 (Kelley 3)

Lepattanó: 52 (English, Mills 14-14), ill. 24 (Sabaliauskas 8)



Sajátos párharcok jellemezték az Olaj kupameccsét. A hazai 2 pontos gyõzelmet követõen senki sem gondolta, hogy az esélyek nagyon hamar messzire szállnak. Pedig így történt, a házigazda egyszerûen átrohant a címvédõn. Kelley az elsõ percektõl kezdve indiszponáltan kosarazott, Hollinsnak legalább voltak felvillanásai. A dombóváriaknál a mérkõzés kezdetén Sanders egyszerûen nem tudott hibázni, lepattanózott, centerezett, kiválóan játszott. A negyed végére némi szerencsével hat pontra zárkózott föl a vendégcsapat, mint késõbb kiderült, ez volt a legszorosabb állás. A folytatásban még inkább felpörgött a Dombóvár, Mills és English feltartóztathatatlan volt, ráadásul sikeresen hergelték (jó értelemben, folyamatosan párharcra hívva) Kelley-t és Hollins-t. A szolnoki légiósok tökéletesen fölültek ennek, s önzõen támadtak, rosszul védekeztek. A nagyszünetnek már meccs nullával fordultak a felek, de még pillanatokig sem tudott egyenlõ partnere lenni a házigazdának az Olaj. Pór Péter hiába cserélgetett, hiába kért idõt, a játékosokon nem látszottak a tanácsok, Kelley továbbra is rossz megoldásokat választott, nem passzolt az üresen álló társaknak, egyszóval nem az elmúlt két meccsen látott önmagát idézte. A záró negyed aztán örömjáték volt a javából, szinte végig húsz pont fölött volt a különbség. A dombóváriak egyetlen másodpercre sem vettek vissza a tempóból, kiválóan védekeztek, elsõrangúan támadtak. Tehették, mert ezen az estén az Olaj játékosai gyermeteg hibák tömkelegét követték el. Így nem is lett volna igazságos, ha a címvédõ idén bejut a legjobb nyolc közé.Szerdán újra a Dombóvár lesz az ellenfél, ezúttal újra Szolnokon találkoznak a felek, most bajnokin.



Dzunics Braniszlav: – Minden dicséretet megérdemelnek a játékosaim. A jó védekezéssel megteremtettük az alapját a továbbjutásnak

Pór Péter: Húsz pontos elõnyt nem szabad ilyen könnyen elpazarolni, mai hibáinkat nézve bármelyik lelkesen játszó csapat ki tudja ezt használni.






Ezer nézõ jutalmazta vastapssal az SZTE-Szedeák–Atomerõmû Magyar Kupa- nyolcad döntõ résztvevõit. Az esélyeknek megfelelõen a paksiak már a mérkõzés elején eldöntötték a továbbjutást.
 

SZTE-Szedeák–Paks 51–76 (5–26, 9–23, 19–10, 18–17)

Férfi kosárlabda Magyar Kupa-nyolcad döntõ. Újszegedi sportcsarnok, 1000 nézõ. Vezette: Kiss, Vétek, Söjtöry.

SZTE-Szedeák: SIMÁNDI 16/6, FÜLÖP 14, Nagy A., Varga, Tanács 3/3. Csere: Trényi 8, Mészáros 8, Szablics 2, Széll, Komáromi. Edzõ: Nyilas István.

Paks: MÉSZÁROS 2, Murry 5/3, KISS ZS. 17/15, Horváth 12, Gulyás 5. Csere: TOROMAN 14/6, Panta 6/3, Csaplár-Nagy E. 8/3, Medve 1, Horányi 2, Morgen 4. Edzõ: Sabáli Balázs. 

Milyen célt tûzhet ki magának egy fiatal, egyetemistákból álló NB I B csoportos csapat, ha a kupasorozatban sztárok seregével kell szembenéznie? Vetkõzzük le gyorsan a megilletõdöttséget, legyünk partnerek egy látványos mérkõzéshez, és a végére érdemeljük ki a közönség elismerését. Az elsõ passzus kivételével az SZTE-Szedeák megfelelt az elvárásoknak.   A Magyar Kupa legutóbbi hét kiírásából háromszor is aranyéremig jutó Atomerõmû kétséget sem hagyott a felõl, hogy komolyan veszi a találkozót. A vendégek a lehetõ legerõsebb kezdõötösükkel, a Mészáros, Murry, Kiss Zsolt, Horváth, Gulyás kvintettel nyitottak, trénerük, az új edzõgeneráció egyik legígéretesebb alakja, Sabáli Balázs pedig olyan hõfokon meccselt, mintha a túloldalon a Falco vagy az Albacomp kosarasai tornyosultak volna.  A paksi klasszisok már az elsõ percekben megmutatták, mihez is értenek igazán. A Szedeák-nevelés Kiss Zsolt bevágott egy triplát, Mészáros Zalán szebbnél szebb gólpasszokkal tömte a társakat, Gulyás pedig egy hatalmas zsákolással jelezte: csodák márpedig nincsenek. Az erõviszonyokat és a két klub pillanatnyi lehetõségeit tökéletesen ismerõ közönség minden aprócska szegedi részsikert kitörõ örömmel fogadott, és a lelkesedés a tekintélyes különbség ellenére sem hagyott alább. Nyilas István együttese végig derekasan küzdött, mi több, a második félidõt meg is nyerte, pedig az újdonsült válogatott kerettag, Kiss Zsolt, Murry, Toroman vagy Horváth Zoltán a nagyszünet után is szóhoz jutott. A végén a két csapat tagjait vastaps búcsúztatta, igazi kosárünnep zajlott Szegeden. 

 – Felejthetetlen az a fogadtatás, amelyben a szurkolók részesítettek. Amikor az elsõ triplakísérletem bement, éreztem, hogy számomra ez még mindig hazai gyûrû – mondta Kiss Zsolt.

 – A kezdõötösünk összetétele is bizonyítja, hogy komolyan vettük a meccset – értékelt a korábbi Európa-válogatott Gulyás Róbert. – Nagyon régen játszottam ebben a csarnokban, de a hangulat ugyanolyan jó volt, mint akkoriban. Gratulálok a szegedieknek, sok sikert kívánok nekik a jövõben.

 – Egy Kiss Zsolttal jobb volt a Paks. Örülök, hogy a második félidõt megnyertük, és hogy szépszámú közönségünk jó meccset látott. Kívánom a Paksnak, hogy nyerje meg a kupát, akkor elmondhatnánk, hogy a késõbbi gyõztestõl kaptunk ki – nyilatkozta Nyilas István, az SZTE-Szedeák vezetõedzõje.  



A találkozó vége elõtt 11 perccel a ZTE KK 12 pontra csökkentette összetett hátrányát, a végén mégis a Falco KC örülhetett a továbbjutásnak a férfi kosárlabda Magyar Kupa nyolcad döntõjében.   

Zalakerámia ZTE KK-Falco KC 71-71(14-19, 24-11, 22-15, 11-26)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 1000 nézõ. Jv.: Földházi, Papp, dr. Szakáll.
  

ZTE: Hoffmann (-), Miskovic (11/6), Kámán (11/3), Walters (2), Bassette (2). Csere: Gáspár (7), Keresztes (12), Piplovic (9), Baki (6/3), Simon (7), Tóth Á. (4). Edzõ: Nikola Lazics.  

Falco: Kazlauskas (14/9), Doyne (2), Kálmán (21/6), Aliakseyeu (15), Váradi (5/3). Csere: Feigl (5), Will (9/3), Borszéki (-). Edzõ: Srecsko Sekulovic.  Kipontozódott: Doyne (16. perc).

Továbbjutott: a Falco, 158-129-es összesítéssel.
  

Papírforma szerint indult a találkozó: a jó formában lévõ vendégek magabiztosan dobálták a kosarakat, miközben a Zete nem találta az utat a gyûrû felé (5. p.: 2-9). Aztán - ahogy várható volt - jöttek a cserék (a nagyszünetig a hazaiak hatot, a vendégek hármat cseréltek), s a lendületes egerszegi fiatalok a beépülõben lévõ Piploviccal kiegészülve (utóbbi valamennyi pontját a második 10 percben dobta) a Falco B fölé kerekedtek. A Zete 19-19-nél érte utol ellenfelét, s 17. percben pedig már 29-21-re vezettek a kék-fehérek, a vendégek zavarát pedig csak fokozta, hogy amerikaijuk, Doyne, a 16. percben 4. és 5. személyi hibáját is összeszedte.  A felállás a nagyszünet után sem változott sokat. A vendégek nagyjai közül ekkor már Kálmán és Aliakseyeu is újra végig a pályán volt (dobott is elõbbi 6, utóbbi pedig 7 pontot), ám a Zetének is voltak tartalékai: Kámán labdákat lopott, remek betörésekkel szerzett kosarakat, miközben Keresztes blokkokkal és lepattanókkal gazdagította statisztikáját, s magabiztosan húzta a gyûrûbe a labdát több forintos Miskovic-gólpassz után. A 28. percben 58-41-re vezetett már a Zete, mely azonban a záró negyedre kipukkadt. A vendégek triplazáporral mosták el az épp felcsillanó hazai reményeket - öt távoli kosarat szereztek a hajrában, melyek közül Kazlauskas egymaga hármat vállalt.  

Nikola Lazics: Errõl szól az egész idényünk, nem tudunk nyerni...   

Srecsko Sekulovic: Igen nehéz meccs volt, az utóbbi három összecsapás rengeteget kivett mind a két csapatból. Örülök, hogy nem kaptunk ki, s megyünk tovább!  



A Magyar Kupa nyolcad döntõjének visszavágóját is a Polaroid-Lami-Véd Körmend nyerte az erõsen tartalékos MAFC ellenében, így kettõs gyõzelemmel jutott a nyolc közé.



A nyolcad döntõ visszavágójára Dinnyés Attila már eggyel több, hét játékost tudott nevezni. Így már három olyan játékosa volt - Fodor K., Bodrogi és Radovics -, aki NB I-es bajnokin ugyan még nem lépett pályára, de most ki tudta segíteni az anyagi problémák, betegségek és sérülések miatt megtizedelõdött csapatát. Fiai a második meccsen is minden tõlük telhetõt megtettek. A körmendiek 20 pontos elõny birtokában és a szerdai ZTE elleni bajnokira készülõdés jegyében léptek pályára.
Jól is kezdtek a hazaiak, a védekezés, a lepattanók megszerzése biztos alapot jelentett, akárcsak a nyitányként dobott három hárompontos (9:3). A folytatásban is triplaesõ hullott, játszi könnyen jutottak tíz pont fölé a hazaiak (8. perc: 21:9). A cserehullám után viszont némi zûr keletkezett a sorokban, zsinórban tíz pontot szerzett az egyre ponterõsebben játszó MAFC (21:19), csaknem ki is egyenlített. Kétszer is Kocsis triplája mentette meg ettõl a Rába-partiakat. A második negyedben a hazaiak sokat hibáztak, de az mindenképpen megjegyzendõ, hogy az elsõ félidõben tíz játékosuk fordult meg a pályán. Érdekesség, hogy elsõ húsz percben tíz triplát jegyeztek Fodorék, azaz a 38 pontjukból 30-at távolról szereztek (20. perc: 38:35). A két csapat szünet utáni játéka sem tudta lázba hozni a nézõket, de azért McCants, Trummer és Thomas pontjaival folyamatosan nõtt az elõny (30. perc: 63:49). A negyedik negyed elején egy kis zóna, labdaszerzések, gyors indulások is szerepeltek a körmendiek repertoárjában, a 35. percben még 16 pont volt a különbség (74:58). Utána viszont Draughan vezérletével öt pontra felzárkóztak a vendégek, mivel a Rába-partiak négy percig nem találtak kosárba (39. perc: 74:69). Persze a gyõzelmet nem fenyegette veszély, a továbbjutást még úgy se. A Körmend kettõs gyõzelemmel jutott a negyeddöntõbe. A szerdai ZTE elleni nagyon fontos bajnokin azonban a két kupameccsnél mutatottnál mindenképpen jobban kell teljesíteni.



Krivacsevics Dragoljub:
- Nem volt látványos a játék, de ezt a meccset arra használtuk, hogy gyakoroljunk a szerdai ZTE elleni bajnokira. Nem vagyok elégedett a védekezéshez való hozzáállással, és támadásban is gyorsulnunk kell.

Dinnyés Attila: - Maximálisan elégedett vagyok a játékosaimmal.



Polaroid-Lami-Véd Körmend-MAFC 77:69 (21:18, 17:17, 25:14, 14:20). - Körmend, 1600 nézõ, férfi kosárlabda Magyar Kupa nyolcad döntõ, második mérkõzés, vezette: Kapitány, Márton, Farkas.
Körmend: Fodor M. 11/9, McCants 10/6, Trummer 11/9, Vavra 11, Ocitti 13/6. Csere: Thomas 8/6, Ferencz 3/3, Henderson 4/3, Kocsis 6/6, Tóth -. Edzõ: Krivacsevics Dragoljub. MAFC: Young 9, DRAUGHAN 25/6, Fodor K. -, Fülöp 9, Kecskés 14. Csere: Radovics 2, Bodrogi 10/6. Edzõ: Dinnyés Attila. Az eredmény alakulása. 5. perc: 12:5. 11. perc: 21:19. 15. perc: 27:23. 20. perc: 38:35. 26. perc: 53:41. 30. perc: 63:49. 35. perc: 74:58.Kipontozódott: Vavra a 30., Fodor M. a 38. percben.



Egyetlen pillanatig nem volt veszélyben az Univer továbbjutása Veszprémben az MK nyolcad döntõjének pénteki mérkõzésén. A roppant szimpatikusan és bátran kosarazó hazai NB I B-s együttes, amely a nyugati csoportban összesen egyetlen vereséggel áll a táblázat élén, csak a harmadik negyedben tudta rákényszeríteni akaratát a vendégcsapatra. Ám miután újra visszaállt a korábbi szigorúbb kecskeméti védekezés (összesen 27-szer szerzett labdát az Univer), újra visszaállt a húsz pont körüli különbség.

A gyõzelemmel az Univer bejutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé.



Veszprémi Egyetem-Univer-Kecskemét 82-103 (20-27, 17-30, 33-20, 12-26)

Veszprém, 500 nézõ. Vezette: Forrai, Makovszky, Nagy

VESZPRÉM: Faragó 25/12, Szarvas 22/9, Mérész 11, Hegedûs 18, Bovánovics 6/3. CS.: Szathmáry -, Oltárczy -, Ugaros -. Vezetõedzõ: Molnár István

UNIVER-KECSKEMÉT: Sigurdarson 7/3, Blair 17/9, Horváth 23/9, Jefferson 14/9, Fiegi 14. Cs.: Szabó 13/3, Csorvási 3, Halmai 4, Tóth 6, Vida 4, Csabay -. Vezetõedzõ: Zsoldos András

Összes dobószázalék: 49 % (26/53) ill. 57 % (42/74)

Tripla: 50 % (8/16) ill. 46 % (11/24)

Büntetõ: 85 % (22/26) ill 53 % (8/15)

Lepattanó: 26 (20 + 6) ill. 32 (20 + 12)

Szerzett labda: 12 ill. 27

Eladott labda: 25 ill. 12

Gólpassz: 16 ill. 23

IBM: 105 ill. 147





A Magyar Kupa nyolcad döntõjében Budaörsre látogatott az Albacomp gárdája. A vendégcsapat egy pillanatnyi kétséget sem hagyott a felõl, hogy ki a jobb. Végig vezetve magabiztos játékkal jutottak a legjobb nyolc közé. 
 



Siókosár NTE-Budaörs - Albacomp 54-98(14-26, 10-28, 13-26, 17-18)
Budaörs, 300 nézõJátékvezetõk: Gyõrffy Pál, Jakab László, Szabó Gergõ 

Siókosár NTE-Budaörs: Volf 3, Beák 18/3, Kolonics 11, Bausz 9/3, Máté 7/6 Cs: Ruják 4, Tóth, Samu 2, Magyar 

Albacomp: Simon 16/12, Soós 17/6, Dávid 15, Bradford 5/3, McClendon 22 Cs: Keller 4, Antal, Hanga 17/3, Szabó 2 




A Magyar Kupa negyeddöntőjének sorsolását egyébként február 12-én, kedden 11 órakor tartják. Mint ismert, a Falco KC Szombathely mellett az Albacomp, a Körmend, a Pécs, az Univer, az Atomerőmű, a Nyíregyháza és a Dombóvár jutott a legjobb nyolc közé.



Vármegyei szövetségek