03
Feb
2008
Reformok előtt
2008. február 3.  |  13:04
A vezetõ kosárlabda-csapatok aránytalanul fölényes gyõzelmei rendre felvetik, hogy a túl sok a résztvevõ a nõi bajnokságban, amely az MKOSZ fõtitkára szerint is megérett a reformokra.  

A magyar nõi kosárlabda-bajnokság már alaposan megérett a reformra – mondta csütörtökön, Pécsen Dr. Sterbenz Tamás, a MKOSZ fõtitkára.  – Felmerült egy erõs közép-európai liga megrendezése is, mondjuk négy-négy cseh, szlovák és magyar csapattal. Miként az is szóba jött, hogy a hazai pontvadászatban csak 8–10 klub venne részt, a mezõnyt pedig három-négy külföldi klubbal erõsítenénk meg. A puhatolózó tárgyalásokat már megkezdtük, szorít az idõ, mert már õsztõl újítani szeretnénk.  

A férfiaknál az idegenlégiósok száma az állandó vitatéma, a jelenleginél több magyar kosarast akarnak látni a klubok keretében, de a közvetlen utánpótlás kérdése is aktuális gond. A külföldieknél maradva, Sterbenz ragaszkodik ahhoz, hogy mindkét válogatottnál csak olyan játékost honosítsanak, aki magyarnak érzi magát.  

A többnapos kosárlabdaünnep zárásaként március elsején, szombaton Pécsett lesz az All Star Gála, amelynek során a magyar válogatott a bajnokságban játszó legjobbak ellen lép pályára. Elõbb a nõk, aztán a férfiak meccsére kerül sor a Lauber Dezsõ sportcsarnokban. Az eseményre a két szövetségi kapitány csütörtökön kijelölte keretét. A baranyai megyeszékhelyen ilyen gálát eddig még nem rendeztek.   

Dr. Sterbenz Tamás szerint a sportszakmában nem volt utózöngéje a szövetségikapitány-választásnak, amely más sportágaktól eltérõen a kosarasoknál konfliktusok nélkül, könnyen történt meg. – Rátgéber László és Sztojan Ivkovics elismerése az, hogy vita nélkül nevezhettük ki õket – mondta errõl a szövetség fõtitkára. – A meccsekkel,az edzõtáborral, a közvetlen felkészüléssel együtt évente összesen körülbelül 2,5–3 hónapot töltenek el a válogatottnál.

Vármegyei szövetségek