Parádézott a Falco
31
Jan
2008
Parádézott a Falco
2008. január 31.  |  13:28
Az elsõ negyedet átaludta, majd harminc perc alatt bedarálta a Dombóvárt az Olaj egy helyenként jó színvonalú, kiállítással tarkított meccsen. Molnár András a szezon eddig legjobb játékát nyújtotta. 

Szolnoki Olaj KK - Planet Leasing-Dombóvár 87-67 (11-21, 28-13, 25-24, 23-9)

Szolnok, 1600 nézõ. V.: Hartyányi, Földházi, Benczur

OLAJ: Kelley 25/12, Hollins 18/9, Cziczás, Sabaliauskas 9/6, Góbi 14/6. Csere: Molnár 21/15, Harazin. Edzõ: Pór Péter

DOMBÓVÁR: English 10, Mills 13/3, Deák 10/6, Sanders 15, Bódi 5/3. Csere: Wiley 14/6, Balogh. Edzõ: Dzunics Braniszlav

Kiállítva: English a 40. percben

Meglepõen kevesen, mintegy 1600-an látogattak ki az Olaj KK elsõ idei kupameccsére. A címvédõnek a szezon meglepetéscsapata, a Dombóvár jutott a legjobb 16 között, így az biztos volt már az elején, hogy nagyon nehéz meccs vár Pór Péterékre. Ennek ellenére álmosan, fásultan kezdtek a piros-feketék, a Dombóvár pedig okosan járatta a labdát, nem türelmetlenkedtek, hanem a végsõkig kijátszották helyzetüket. Az szemmel látható volt, hogy a támadásban pontatlan Olaj a védekezést különösen Mills-en és English-en megoldotta, de a többiek tüzelhettek tisztességgel. Fõleg Deák okozott fejfájást a szolnokiaknak. Az elsõ negyedben dobott 11 szolnoki pont nem sok jót sejtetett a folytatásban, s öt percig erre nem is cáfoltak rá a házigazdák. A Dombóvár már 13 ponttal is vezetett, mikor beindult a hazai gépezet. Molnár beállításával gyorsabbak lettek a piros-feketék, a védekezés is összeállt, Hollins és Kelley pedig végre megtalálta a gyûrûhöz vezetõ utat. Így gyorsan megfordították az állást, s a nagyszünetre már öt pontos hazai elõnnyel vonulhattak a felek az öltözõbe.A folytatásban sem igazán változott a játék képe, a vendégeket szemmel láthatóan megfogta, hogy a szolnokiak lendületet tudtak váltani a szörnyû elsõ negyedet követõen, s továbbra sem találták az Olaj védekezésének ellenszerét. A hazai defenzív taktika arra épült, hogy English betöréseit, valamint az abból kiosztott passzait védjék, illetve minél kevesebb dobóhelyzete legyen Mills-nek. Nos, ez a második húsz percben tökéletesen bejött. English klasszisát azért jól mutatja, hogy még így is csinál egy tripla duplát (10 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), de túl sokat õ sem tudott hozzátenni a játékhoz. Wiley és Sanders révén még ugyan megpróbáltak fölzárkózni a vendégek, de Molnár régen látott nagyszerû produkciója végképp visszaverte a rohamokat.Szomorú közjátékot jelentett, hogy a vendégek nagyszerû irányítója, English érthetetlen módon elvesztette a fejét,  a meccs utolsó pillanataiban egy értelmetlen szituáció után mérgelődött egy elrontott helyzet miatt, Sabaliauskas közben megindult volna, lerántották. Feküdt a földön, hasa alatt a labda. Erre odalépett English, s belerugott a labdába.  A bírók teljesen jogosan kiállították, így az Olaj megérdemelten nyerte meg a kupameccs elsõ felvonását. A húszpontos siker éppen az az eredmény, mely alkalmas a továbbjutás kivívására, ám csak akkor, ha a dombóvári csarnokban is maximális odafigyeléssel játszik a csapat. A folytatás szombaton, Dombóváron.



A férfi kosárlabda Magyar Kupában két mérkõzés is elég volt a Marso-Vagép Nyíregyházi KK-nak ahhoz, hogy a tavalyi teljesítményt megismételve a negyeddöntõbe jusson a gárda.  Utólag is bevallható: szerencséje volt a Marso-Vagép NYKK-nak a kupasorsolásnál. Már a 16 közé jutásért vívott párharcok között is volt olyan, amikor két élvonalbeli csapat találkozott a férfi kosárlabdázók Magyar Kupájában, ám a nyíregyháziaknak akkor és szerdán a nyolcad döntõben is másodosztályú ellenfél jutott. Miként a Debrecen, úgy összességében a Meló-Diák Kaposvárral szemben is magabiztosan léptek tovább Sitku Ernõék, ám az némileg váratlannak bizonyult, hogy a B-liga Nyugati csoportjának harmadik helyezettje a 25. percben egy ponttal még vezetett.Igaz, elõtte már úgy tûnt, a vendégek biztonságban érezhetik magukat, ám Brane Savic nélkül akadozott a támadójáték, így a szlovén irányító tudományára és Sitku Ernõ gólerõs játékára is szükség volt a 14 pontos gyõzelem (73–87) megszerzéséhez.Ezzel az NYKK 2007 után története során másodszor jutott a kupában a nyolc közé. Elnézve a többi párosítást, biztosra vehetõ, hogy a négyes fináléba kerülésért már élvonalbeli ellenfele lesz Déri Csaba legénységének. Addig is szombaton következik a Vásárhely elleni elhalasztott bajnoki, amelyet 18.30-kor pótolnak be a felek.



Meló-Diák Kaposvár–Marso-Vagép Nyíregyházi KK
73–87 (17–18, 16–22, 25–23, 15–24)

Kaposvár, 70 nézõ, v.: Páli, Péczely, Gelencsér.

Meló-Diák Kaposvár: Ágfalvi 11/3, Filipovics 15, Mihalics 12/3, Pöttendi 1, Trupp 3/3. Csere: Szilágyi 10/6, Horváth N. 4, Fehér 10/6, Fekete 4, Kovács M. 3/3. Edzõ: Varga Roland.

Marso-Vagép NYKK: Savic 15/6, Buchanan 16/12, Mouton 6, Sitku 32/12, Helbich 9. Csere: Krasznai 4/3, Trepák 2, Siska, Nagy K. 1, Farkas A. 2.

Az eredmény alakulása, 2. perc: 7–2, 4.: 7–7, 8.: 17–15, 12.: 21–21, 16.: 21–37, 19.: 30–40, 25.: 51–50, 29.: 56–57, 33.: 60–72, 37.: 67–78.





A kosárlabda Magyar Kupa nyolcad döntõjének elsõ felvonásán a remekül játszó Falco 29 pontos elõnyt kovácsolt a ZTE ellen a szombati Egerszegi visszavágóra (87:58).



A vendégek kerete a hétvégi bajnoki forduló óta bõvült: négyes posztra a horvát Marko Piplovicsot szerzõdtette a ZTE, aki rögtön a kezdõben kapott helyet.
A szombati meccsen tapasztalt rohanáshoz képest megfontoltabb tempóban kezdtek a csapatok. A mérkõzés elsõ perceiben egy-két pontos elõnyre tett szert a Falco, néhány pillanatig a ZTE is vezetett (4. perc: 8:9), aztán ismét a hazaiaké volt az elõny (7. perc: 13:9). Mindkét csapat nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Az etap felénél a sárga-fekete drukkerek nagy kedvence, Csirics fájdalmas arccal hagyta el a pályát, és sántikálva az öltözõbe ballagott. (Utóbb kiderült, hogy csúnyán bedagadt, bevérzett bokával rögtön át is vitték õt a kórházba. Az elsõ rögtönzött diagnózis szerint a bokaszalagjával van komoly probléma.) A kellemetlen incidens azonban nem zavarta meg a formába lendülõ, egyre jobban védekezõ, egyre hatékonyabban támadó hazaiakat (12. perc: 26:15). Nikola Lazics idõkéréssel próbálta megtörni az ellenfél lendületét, és persze fel szerette volna rázni tanítványait. Végül a fonalat elveszítõ játékvezetõk siettek a tréner segítségére: a sípmesterek közremûködésével és Simon zsinórban dobott nyolc pontjával jelentõsen faragott hátrányából a zalai gárda (15. perc: 28:23). Keményedett az amúgy sem barátságos hangulatú mérkõzés. Azonban a Falco játszott higgadtabban az elsõ félidõ hajrájában, így tízpontos hazai elõnnyel zárult az elsõ húsz perc (20. perc: 41:31).A második félidõ elejét a Falco kapta el jobban, állandósult a tíz pont feletti hazai fór (23. perc: 48:36). A vendégekben ekkor Miskovics tartotta a lelket. Ám egyedül kevésnek bizonyult: a hazaiaknál Doyne mellett Aliakszeyeu és Kazlauskas is nagyon beindult (29. perc: 60:43). Az utolsó etapban sem lazsáltak Kálmánék, a ZTE pedig egyre nehezebben bírta a tempót (35. perc: 80:50). Már csak az volt a kérdés, hogy megússza-e 30 pont alatti vereséggel a ZTE: Kálmán utolsó pillanatban elengedett triplája leperdült a gyûrûrõl, így végül is 29 pontos fórral utazhat a szombati visszavágóra a Falco.

Az elsõ negyedben történt egy sajnálatos sérülés, Ciricnek kifordult a bokája. Még a mérkõzés alatt beszállították a kórházba, ahol az elsõ vizsgálatok szerint törés szerencsére nem történt. A boka viszont bedagadt és be is vérzett, így arra a kérdésre, hogy sérültek-e a szalagok, csak a duzzanat leapadása után kapunk választ.

Szrecsko Szekulovics: - Nehezen kezdtük a meccset, megzavart minket Csirics sérülése is, de aztán belelendültünk, és a vártnál könnyebben nyertünk. Remélem, elég lesz a 29 pont.

Nikola Lazics: - Megérdemelten nyert a Falco, a második félidõben katasztrofálisan játszottunk. 

Falco KC-Zalakerámia-ZTE KK 87-58(19-13, 22-18, 21-14, 25-13)

Szombathely, 2600 nézõ. Jv.: dr. Valovics, Bognár, Frányó. Férfi Magyar Kupa-nyolcad döntõ, elsõ találkozó.

Falco KC: Kálmán (15/3), Doyne (25), Csirics (2), Kazlauskas (23/12), Aliakszejev (13). Csere: Váradi (9/3), Feigl (-), Borszéki (-), Will (-). Edzõ: Szrecsko Szekulovics.

ZTE: Miskovics (12), Walters (2), Kámán (15/3), Piplovics (6/3), Bassette (5). Csere: Keresztes (2), Simon (8/3), Hoffmann (2), Kováts (5/3), Tóth Á. (1). Edzõ: Nikola Lazics. 

Vármegyei szövetségek